Nog geen groen licht voor wijziging politie
DEN HAAG (ANP) – De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) blijven met gezwinde spoed doorwerken aan hun wetsvoorstel om van de politie één organisatie te maken. Nog voor de zomer willen zij dat bij de Tweede Kamer indienen, ook al hebben zij nog geen groen licht gekregen voor de wijziging, die vooral draait om de toplaag van de politie.
Dat bleek woensdag tijdens een eerste overleg in de Tweede Kamer over de beoogde verandering. Het kabinet wil de huidige 25 regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stroomlijnen. De korpsen blijven als werkeenheden bestaan, maar komen onder de vlag van één directieraad.Die nieuwe raad moet leiden tot een centraal beheer (informatiehuishouding, materieel, personeel) en de aansturing inzake landelijke prioriteiten. De ministers stellen die accenten in het beleid om de paar jaar vast. De Tweede Kamer controleert hen.
Het gezag over de politie blijft in handen van de burgemeesters en officieren van justitie in de regio. Wel verdwijnt de korpsbeheerder, een coördinerende burgemeester binnen een regio. Vanuit de politietop is veel verzet tegen de reorganisatie. De top is bezig met een eigen voorziening om beter samen te werken. Remkes tolereert die stap, omdat die in zijn eigen, verdergaande plan past. Het CDA is het daar niet mee eens.
Aanleiding voor de eenwording zijn de bevindingen van de commissie–Leemhuis. Die meende dat de korpsen te veel als eilandjes opereren. Dat vermindert de effectiviteit en doelmatigheid. Remkes en Donner vinden dat het bestel moet veranderen om landelijke en internationale problemen beter aan te pakken. Zij vinden dat lokale en landelijke prioriteiten elkaar niet bijten.
De Tweede Kamer is het eens met de bevindingen van Leemhuis, maar is diep verdeeld over de uitwerking van de aanbevelingen. Het meest enthousiast is het CDA, dat de ministers tot spoed maande. De VVD, LPF, ChristenUnie en SGP zijn kritisch en nog niet overtuigd. De VVD en LPF hebben geen haast. GroenLinks is vooralsnog ook tegen, omdat het vreest dat het lokaal belang ondergeschikt raakt aan landelijke prioriteiten. Kamerlid Vos corrigeerde in het debat ’s avonds Remkes, die ervan uitging dat GroenLinks wel voor was.
Ronduit tegen zijn de PvdA en SP. Volgens de PvdA ontstaan de spanningen vooral door cultuurproblemen en is dat niet op te lossen door de structuur te wijzigen. Voorzitter B. Visser van de Raad van Hoofdcommissarissen zei na het debat dat het mogelijk is om de overschakeling tussen wijk en wereld binnen het huidige bestel te realiseren. Hij was wel blij met de nadruk van de hele Kamer op het belang van de lokale politiezorg.
De Kamer is eveneens verdeeld over het wetsvoorstel om de bevoegdheden van de ministers over de politie te versterken, bleek bij het debat woensdagavond. De tegenstanders vrezen dat dat een aanzet is naar de grotere bestuurswijziging, waar ze ook tegen zijn. Remkes en Donner antwoorden de Kamer donderdag.