Binnenland

Simonis: Protesteer tegen spot

UTRECHT - Christenen in Nederland zijn eraan gewend geraakt dat zij, of elementen van hun geloof, onderwerp van spot kunnen worden.

Binnenlandredactie
8 February 2006 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:27

Dat zei kardinaal Simonis woensdagmorgen in reactie op de wereldwijde commotie die is ontstaan nadat een Deense krant spotprenten over de profeet Mohammed plaatste. „Wanneer er echter sprake is van opzettelijk kwetsen, is het alleszins rechtvaardig om daartegen in protest te komen of desnoods de kwestie aan de rechter voor te leggen”, aldus Simonis. De kardinaal denkt dat christenen zich op dit punt „actiever moeten tonen.”Prof. drs. H. A. L. Lockefeer, emeritus hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, wijst op de columns van Theo van Gogh. „Die ging erg ver in het beschimpen van godsdiensten. Wie vindt dat dat niet kan, moet naar de rechter stappen. Maar dat gebeurde niet.”

Ook media moeten zich op hun werkwijze bezinnen, stelt de voormalige hoofdredacteur van de Volkskrant. „West-Europa kan een voorbeeld nemen aan Amerika. Daar worden dit soort tekeningen niet geplaatst. Schrijven over religie is in de Verenigde Staten onderdeel van de opleiding journalistiek. Dat zouden wij ook moeten hebben. Zorgvuldig omgaan met religies wordt voor westerse media steeds moeilijker, omdat steeds meer journalisten zelf niet religieus zijn. Bovendien leven steeds meer godsdiensten binnen landsgrenzen samen.”

Kardinaal Simonis is bezorgd over de protesten tegen de spotprenten. „Gewelddadige demonstraties zijn nooit te rechtvaardigen. Het is van groot belang dat deze explosieve situatie zo snel mogelijk wordt beëindigd en de rust in de hoofden en harten weerkeert.”

Voor Lockefeer staat het als een paal boven water dat de commotie rond de spotprenten geen spontane uiting van religieuze gevoelens is. „Het is een georganiseerde actie, heel duidelijk op touw gezet om het perfide Westen weer eens onderhanden te nemen. Amerika, Israël, alles wordt er weer bij gesleept.”

Volgens de Groninger hoogleraar is het moeilijk de spotprenten nu tegen het licht te houden. „Je moet je afvragen of je met godsdienstige gevoelens zo moet omgaan als de Deens cartoonist gedaan heeft. Maar tegelijk zeg ik: We moeten ons nu even niet bang laten maken omdat de moslims boos worden. Onze vrijheid van meningsuiting is een groot goed.”

Een spotprenttekenaar mag, net als een columnist, verder gaan dan een journalist, vindt Lockefeer. „Dat hoort bij het genre: met overdrijving en scherpe beelden een stelling betrekken. Misstanden mogen daarbij fel aan de kaak gesteld worden. Religies zijn daarbij nooit ontzien. Denk aan de prenten over Kuyper en Nolens waarmee roomsen en protestanten elkaar in het begin van de vorige eeuw te lijf gingen. Wij vinden zulke dingen leuk en hangen ze aan de muur. We laten onze vrijheid natuurlijk niet inperken door woede-uitbarstingen in islamitische landen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer