Binnenland

Veiligheidsdiensten verstevigen greep op wad

LEEUWARDEN (ANP) – De verschillende veiligheidsdiensten gaan door de uitwisseling via een digitale zeekaart hun greep op het waddengebied flink verstevigen.

6 February 2006 18:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Al jaren gaan er veel verhalen rond over onder meer drugshandel via de Waddenzee. Een groot onderzoek moet eerst in kaart brengen wat er werkelijk aan de hand is. De digitale zeekaart moet daarna de veiligheidsdiensten veel slagvaardiger maken, zo vertelde coördinator Servicepunt Handhaving Waddenzee R. Wijmenga maandag.Het Servicepunt in Leeuwarden is vorig jaar opgezet door de drie waddenprovincies en de verschillende veiligheids– en inspectiediensten. Door de samenwerking hopen de overheden dat de diensten veel effectiever kunnen optreden.

De samenwerking leidde al tot invallen met tachtig mensen van onder meer douane, Korps landelijke politiediensten (KLPD) en Marechaussee in de zeehavens van Harlingen en Eemshaven. De havens van Delfzijl en Lauwersoog komen later dit jaar aan de beurt.

Via de digitale zeekaart van het waddengebied wisselen schepen van overheidsdiensten gegevens op het wad uit. „Dit systeem wordt in de loop van dit komende halfjaar operationeel, maar vanaf maart gaan we al testen”, aldus Wijmenga. In de huidige situatie gebruiken de diensten een tekstsysteem om te communiceren. „Door het nieuwe systeem wordt de manier van registreren beter, waardoor de kans dat een overtreding wordt geconstateerd veel groter is."

Zo kan door het systeem worden vastgesteld of een schip zich in een natuurgebied bevindt waar een vaarverbod geldt. Ook kan precies worden bekeken of een een snel varend schip zich in een vaargeul bevindt. Buiten die geulen mag namelijk niet snel worden gevaren.

Hoeveel groter de pakkans voor snelvaarders, olielozers en smokkelaars wordt, is volgens Wijmenga niet te zeggen. „We weten nog heel veel niet. Daarom onderzoeken we ook wat er op het wad gebeurt." Over de situatie op het wad is weinig bekend, omdat niet eerder collectief werd opgetreden en relatief weinig veiligheidsdiensten een groot gebied moeten controleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer