Binnenland

Drie ton voor terugkeer hoogopgeleide Afghanen

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet wil dit jaar het terugkeerprogramma voor deskundige en hoogopgeleide gevluchte Afghanen nieuw leven inblazen. De komende twee jaar is daar in eerste instantie 300.000 euro voor uitgetrokken.

28 January 2006 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

Dat blijkt uit de antwoorden van het kabinet op de 190 vragen van Kamerleden over de voorgenomen missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan.De bedoeling is dat de Afghanen een bijdrage gaan leveren aan de wederopbouw van hun land. Tussen 2002 en 2005 werden 51 vluchtelingen bereid gevonden tijdelijk terug te keren naar hun land. Nederland leverde toen een financiële bijdrage van bijna 280.000 euro aan de terugkeerregeling.

Uit de antwoorden blijkt verder dat Defensie de harde kern van de Taliban in Uruzgan schat op 300 tot 350 personen. Daarbuiten is er een grotere groep die steun verleent aan de Taliban. Eenheden van Al Qaida of de Hezb–i Islami Gulbuddin zijn er nauwelijks in Uruzgan.

De veiligheidssituatie in de provincie is de afgelopen maanden nog verder verslechterd en het aantal aanvallen op de Amerikaanse militairen of het Afghaanse leger zijn toegenomen. In de afgelopen negen maanden deden zich 140 gewelddadige incidenten voor, dat is ongeveer een incident per twee dagen.

Minister Kamp (Defensie) is op zoek naar een structurele oplossing voor mogelijke vredesverliezen van duur materieel, zoals helikopters. Voor het verlies van twee Chinook–helikopters en een Apache–gevechtshelikopter in Afghanistan vorig jaar wil hij proberen een eenmalige verhoging van zijn budget te bewerkstelligen. Kamp schat die schade op circa 130 miljoen euro. Voor het repareren van kapot materieel kan de minister terugvallen op een speciaal potje ’Uitvoeren Crisisbeheersingsoperaties’.

Voor het transport van gewonde militairen komt er een speciale helikopter bij het hoofdkwartier in Tarin Kowt te staan. De bewindsman kan echter niet garanderen dat in alle gevallen de NAVO–standaard wordt gehaald om een gewonde binnen een tot twee uur bij het hospitaal af te leveren. In sommige gevallen zal daar drie uur voor nodig zijn. Gezien het belang van de missie acht het kabinet dat „aanvullend risico" echter aanvaardbaar. De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting ter voorbereiding op het debat met het kabinet over de missie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer