Balkenende ziet geen crisis over grondwet EU
SALZBURG (ANP) – Europa is helemaal niet in crisis, ook al is de grondwet weggestemd in Nederland en Frankrijk. Met deze optimistische boodschap, en zonder harde verklaringen zoals „de grondwet is dood", debatteerde premier Balkenende vrijdag met collega’s en intellectuelen over de EU van de toekomst.
Nederland krijgt de laatste tijd stevige kritiek omdat het na het negatieve referendum nauwelijks nog van zich laat horen. Dat minister Bot van Buitenlandse Zaken de grondwet openlijk dood had verklaard, heeft kwaad bloed gezet bij veel Europese politici, met name in Duitsland.Balkenende vermeed dergelijke verklaringen vrijdag bij een deftige bijeenkomst in Salzburg „The sound of Europe". Volgens hem ligt het probleem met de grondwet niet alleen in Frankrijk en Nederland. „In Groot–Brittannië en in Polen zouden er ook problemen zijn. En als er in België of Duitsland referenda waren geweest, zou ik nog moeten zien wat de uitkomst is", zei hij in de marge van de bijeenkomst.
Balkenende vindt het „niet realistisch om dezelfde tekst over enige tijd opnieuw aan de kiezer voor te leggen". Bovendien denkt hij dat het probleem dieper zit. „Het zou te simpel zijn om te zeggen: die twee landen (Nederland en Frankrijk) moeten iets doen, en dan is alles weer goed". De premier meed zorgvuldig elke speculatie over wat Nederland moet doen, of wat er moet veranderen aan de tekst van de grondwet.
Volgens Balkenende moet Europa voorlopig gewoon aan de slag met bijvoorbeeld het verbeteren van de economie en het gezamenlijk bestrijden van terreur. „Het laatste wat we nodig hebben is gepraat over crisis. Laat maar resultaten zien. Als je die hebt, dan krijg je de spirit weer terug".
Balkenende was duidelijk gecharmeerd van de bijdrage van de Amerikaanse hoogleraar Moravcsik, die meent dat degenen die van Europa een soort superstaat willen maken, de EU geen dienst bewijzen. „Europa heeft veel bereikt, zoals de euro en de uitbreiding, maar toch praten mensen erover als een mislukking. Het probleem is niet de inhoud, maar de vorm".
Het eigenlijke doel van de conferentie, georganiseerd door huidig EU–voorzitter Oostenrijk, was het zoeken naar de waarden die de Europese landen delen. Eerder had Nederland een soortgelijke bijeenkomst georganiseerd. De deelnemers, een bont gezelschap van premiers, ministers, Eurocommissarissen en intellectuelen, slaagde er niet in precies aan te geven wat die waarden zijn. Wel gingen ze ’s avonds samen naar het feestconcert in het kader van 250 jaar Mozart, de beroemdste oud–inwoner van Salzburg.