Honderden ongevallen door gladheid
RIJSWIJK (ANP) – Plotseling intredende gladheid heeft woensdag tot een groot aantal verkeersongevallen en valpartijen geleid. De Verzekeraarshulpdienst (VHD) registreerde een kleine achthonderd aanrijdingen.
Er was meestal sprake van blikschade. Toch vielen er ook gewonden, van wie enkelen ernstig letsel opliepen. In Overijssel kwam een vrouw om het leven, mogelijk door een glijpartij met haar auto.De gladheid ontstond door regen die op de bevroren bodem viel. Het KNMI had geen weeralarm uitgegeven, maar wel gewaarschuwd voor de kans op gladheid door neerslag. De strook met neerslag trok van het noorden naar het zuiden.
De eerste meldingen van ongevallen kwamen dinsdagmorgen dan ook uit de noordelijke provincies en Gelderland. Later kampten Utrecht en Noord–Brabant met vele aanrijdingen. Ook in de kop van Noord–Holland en in Amsterdam en omgeving waren meer botsingen dan normaal.
Een 54–jarige vrouw uit Bathmen kwam om het leven door een ongeval dat mogelijk door gladheid werd veroorzaakt. Ze kwam in haar woonplaats in haar auto op de verkeerde weghelft terecht waarna ze op een tractor botste.
Bij ongelukken in Twello (Gelderland), Hoogeveen en Heerenveen raakten drie personen ernstig gewond. Een bestuurder van een auto in Twello werd geschept door een slippende auto toen hij uitstapte om hulp te bieden bij een ongeval waarbij zeven voertuigen waren betrokken. Op de A37 bij Hoogeveen belandde een auto in de sloot. De bestuurder werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook bij het ziekenhuis in Heerenveen werd in de ochtend een zwaargewonde binnengebracht.
De politie constateerde op de snelwegen dat slechts weinigen zich hielden aan de snelheidsbeperkingen wegens de gladheid. Veel vrachtwagenchauffeurs lapten permanente inhaalverboden aan hun laars.
Ook veel fietsers, bromfietsers en voetgangers gingen onderuit door de gladheid. De ambulancedienst in Noord– en Oost–Gelderland raakte overspoeld met hulpaanvragen toen binnen korte tijd ruim vijftig meldingen binnenkwamen. Slachtoffers met ogenschijnlijk licht letsel kregen het advies zelf voor vervoer naar het ziekenhuis te zorgen. In de provincie Utrecht moesten verscheidene gewonden met surveillancewagens van de politie naar het ziekenhuis, omdat ambulances problemen hadden met de gladheid.
In Friesland sloot de politie de N31 tussen Drachten en Leeuwarden deels af na botsingen tussen twaalf voertuigen om de autowrakken weg te kunnen slepen. Vervoersbedrijf Connexxion hield in Zwolle en Deventer enige tijd alle stadsbussen binnen. De streekbussen reden voor zover mogelijk wel.
Het KNMI waarschuwt dat het door neerslag en opvriezende wegen opnieuw glad kan worden.