Jeugdzorg begeleidt ouders criminelen
DEN HAAG - Bij enkele Zuid-Hollandse jeugdzorgbureaus zijn de eerste gediplomeerde ouderbegeleiders aan de slag gegaan.
De begeleiders zijn geschoold om ouders van tegendraadse jongeren een steuntje in de rug te bieden. Jongeren komen na wangedrag in aanmerking voor de reclassering, om te voorkomen dat zij verder afzakken in het criminele circuit. Dit is niet alleen voor jongeren, maar ook voor hun ouders een moeizaam traject.De ouderbegeleider gaat samen met een jeugdreclasseerder op pad en maakt gebruik van speciaal voor het project ontwikkelde methodieken. Ouders kunnen op deze manier hun opvoedvaardigheden versterken, bijvoorbeeld door oudertrainingen die helpen een betere communicatie te bewerkstelligen. Bovendien leren ze grenzen te stellen aan het gedrag van hun kinderen.
Gediplomeerde ouderbegeleiders zijn inmiddels begonnen bij de teams jeugdreclassering van de Bureaus Jeugdzorg in Rotterdam, Den Haag, Alphen aan den Rijn en Dordrecht. Ouderbegeleiding was aanvankelijk een initiatief van de gemeente Dordrecht. Het leidde tot actie in heel Zuid-Holland.
Het project is mogelijk gemaakt door de inzet van extra geld dat Provinciale Staten van Zuid-Holland beschikbaar stelden.
Gedurende enkele jaren vindt er onderzoek plaats om de resultaten van de ouderbegeleiding in kaart te brengen. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie betalen dit effectiviteitsonderzoek. Bij positieve resultaten wordt ouderbegeleiding mogelijk in het hele land ingevoerd.