„Zwaardere straffen leiden tot nieuw cellentekort”
RIJSWIJK (ANP) - De verhoging van de maximumstraffen per 1 februari zal in Nederland opnieuw tot een fors cellentekort leiden.
Dat voorspelt de vice-president van het gerechtshof in Den Haag L. Verheij maandag in een interview met het AD. Hij is voorzitter van het LOVS, het landelijk overleg van voorzitters van strafsectoren.„Straks moeten criminelen weer worden vrijgelaten voordat hun straf erop zit. Ik vind het slecht dat de politiek dit probleem niet oplost, terwijl ze ons als rechterlijke macht nog steeds verwijten te licht te straffen”.
Volgens Verheij zijn rechters deze kritiek van onder anderen Kamerleden beu. „Rechters mogen straks zwaardere straffen opleggen en die mogelijkheden zullen ze waarschijnlijk ook benutten”. Als voorbeeld noemt hij verkeersmisdrijven. Iemand die door roekeloos rijgedrag een ander doodrijdt, kan voortaan tot zes jaar cel krijgen. De maximumstraf was drie jaar.
Een nieuwe celstraf van dertig jaar moet het huidige gat tussen twintig jaar cel en levenslang vanaf 1 februari dichten. „Tot nu toe hadden we voor de zwaarste delicten maar twee opties. Zeker als je het over een jonge verdachte hebt, zit daar een enorm verschil tussen”, aldus de vice-president.
Volgens het ministerie van Justitie is er momenteel geen cellentekort en is er ook geen aanleiding om te veronderstellen dat dat op korte termijn opeens verandert. Het departement houdt volgens een woordvoerder wel goed in de gaten hoe de rechters omgaan met de verhoogde maximumstraffen en zal op basis van de ontwikkelingen bekijken of er wellicht meer cellen nodig zijn.
De zegsman wees er verder op dat in de afgelopen jaren diverse maatregelen zijn genomen om een einde te maken aan het cellentekort, zoals de invoering van meerpersoonscellen. Daardoor is in het afgelopen jaar niemand meer vervroegd vrijgekomen. Ook worden er nog altijd cellen bijgebouwd.