Binnenland

Donner: Lekken uitermate ergerlijk

AMSTERDAM (ANP) - Minister Donner van Justitie vindt het „uitermate ergerlijk” dat staatsgeheimen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op straat zijn komen te liggen.

23 January 2006 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

„Er wordt onderzocht waar het lek zit en daartegen zal worden opgetreden”, zei hij zondagmiddag.De Telegraaf berichtte zaterdag uitvoerig uit geheime AIVD-stukken rond topcrimineel Mink K. De dienst deed eind jaren negentig onderzoek naar mogelijke corruptiepraktijken van K. De wapen- en drughandelaar zou jaarlijks miljoenen reserveren voor het omkopen van justitie- en politiepersoneel.

Donner benadrukte dat het onderzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD, dateert uit 1998 en 1999 en dat de conclusie daarvan was dat er geen sprake is geweest van corruptie onder mensen van het Openbaar Ministerie en de politie. Mocht dat wel het geval zijn geweest, dan zou dat hebben geleid tot een ambtsbericht van de AIVD, aldus Donner. En zover is het nooit gekomen. Het onderzoek is in 2000 afgesloten.

Minister Donner sprak zondagmiddag in debatcentrum De Rode Hoed in het kader van een Volkskrant-interview. Hij zei „het moment waarop dit soort nieuws naar buiten komt, opvallend te vinden”. Eerder werd deze week bekend dat een rechercheur van de Nationale Recherche is gearresteerd, op verdenking van het schenden van zijn ambtsgeheim. Hij zou de Hells Angels hebben getipt over de grote politie-inval medio oktober.

Donner vertelde niet van het AIVD-rapport rond Mink K. te hebben geweten en benadrukte dat dat ook zo hoort. „Het is een intern rapport en die informatie behoort niet gedeeld te worden”.

De AIVD heeft het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie inmiddels op de hoogte gesteld van de uitkomst van het onderzoek naar de mogelijke corruptie. De woordvoerder van het college zei dat het OM daar met instemming kennis van heeft genomen en dat de zaak voor het college is afgerond. Ook Donner zei dat verder onderzoek naar de aantijgingen niet nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer