Miniozongat boven Nederland
DE BILT (ANP) – Zeer koude lucht zorgt dezer dagen voor een miniozongat boven Nederland. In de stratosfeer, op 21 kilometer hoogte, is het namelijk rond de –86 graden. De extreem lage temperatuur beïnvloedt het chemisch evenwicht in de luchtlagen, meldde het KNMI donderdag.
De ozonlaag beschermt tegen de schadelijke uv–straling van de zon. Maar veel zorgen hoeven we ons volgens een woordvoerder niet te maken. Het miniozongat is een heel ander fenomeen dan het gat boven de zuidpool. Het kleine gat bestaat een paar dagen, het ozongat boven de zuidpool een paar maanden.Het KNMI mat donderdagmiddag de –86,1 graden. Op 31 januari 1999 was het even koud. „Een evenaring van het kourecord dus".
Het ozonrecord van Nederland is daardoor niet gebroken. Op 30 november 1999 was de ozonlaag boven Nederland 205 Dobson eenheden. Donderdag noteerde het weerinstituut 216. Het gebied met de laagste ozonwaarden ligt momenteel boven België.
De lage temperaturen in de stratosfeer (oftewel de ozonlaag, de laag boven de troposfeer waarin wij leven) maken het mogelijk dat zich daar wolken gaan vormen. Zulke wolken worden ook wel parelmoerwolken of Polar Stratospheric Clouds genoemd. Volgens het weerinstituut zijn de wolken maar zelden in Nederland te zien. „Het is echter de vraag of we ze kunnen signaleren. Dat hangt af van de bewolking".