Koerden betogen voor Öcalan
DEN HAAG (ANP) – Enkele honderden Koerden uit heel Europa hebben woensdagmiddag gedemonstreerd in Den Haag. Ze betoogden tegen de isolatiedetentie van Abdullah Öcalan, de leider van de vroegere Koerdische partij PKK, en eisten een nieuw onafhankelijk proces.
Öcalan zit sinds 1999 in een Turkse gevangenis. Hij kreeg levenslang voor zijn hoofdrol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Koerden, waarbij tussen 1984 en 1999 30.000 mensen om het leven kwamen.De demonstranten maken zich zorgen om de gezondheidstoestand van de Koerdische leider, hij zit volgens hen in afzondering in een kleine cel waar 24 uur lang licht brandt.
Een delegatie vrouwen heeft woensdagmiddag een petitie aangeboden aan Tweede Kamerleden van de PvdA met de wens voor een nieuw proces voor Öcalan voor een onafhankelijke rechtbank. De demonstranten, die van het Malieveld naar het Vredespaleis liepen, wilden ook een petitie aanbieden aan het Internationale Gerechtshof, maar dat mislukte omdat ze dat niet hadden aangevraagd.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg bepaalde vorig jaar mei dat de rechtszaak tegen Öcalan in 1999 oneerlijk is verlopen en adviseerde Turkije het proces over te doen. Volgens het hof leidde onder meer de aanwezigheid van een militaire rechter ertoe dat de rechtbank partijdig en bevooroordeeld was. In een reactie direct na de uitspraak van het hof zei de Turkse president Sezer dat de rechtszaak tegen Öcalan pas kan worden overgedaan, als het Turkse parlement bepaalde wetswijzigingen heeft doorgevoerd. Hij maakte niet duidelijk welke juridische obstakels het betreft.
Een van Öcalans advocaten zei vorig jaar in een gesprek met het Franse persbureau AFP dat öcalan er niets voor te voelen om opnieuw in Turkije berecht te worden. „Öcalan heeft gezegd dat hij geen hoofdrol zal spelen in een theaterstuk dat Turkije zal opvoeren”. Hij heeft geen illusies dat een proces tegen hem „onafhankelijk en onpartijdig” zal zijn.
De demonstratie in Den Haag werd georganiseerd door de vrouwentak van de PJA, voorheen de PKK. In het verleden leidde Koerdische demonstraties nog wel eens tot uitspattingen. Zo bezette een aantal Koerden in 1999 de ambtswoning van de Griekse ambassadeur en gijzelden zijn vrouw omdat Griekenland volgens hen betrokken was bij Öcalans arrestatie.