School schrapt plan voor meditatielessen
LELYSTAD - De openbare middelbare school De Rietlanden in Lelystad heeft de plannen voor het geven van transcendente meditatie als keuzevak geschrapt. Dat maakte de school dinsdag bekend.
De leiding vreest dat de lessen het imago van de school zullen aantasten. Aanleiding is de vloedgolf aan reacties die het idee de afgelopen dagen veroorzaakte.De Rietlanden bracht het voornemen vorige week naar buiten. Aanhangers van de omstreden goeroe Maharishi Mahesh Yogi mochten op De Rietlanden het keuzevak ”yogisch vliegen” verzorgen. Daarbij bewegen deelnemers in een soort lotushouding over de vloer. Dat zou de wereldvrede bevorderen.
Maharishi bezit een klooster in het Limburgse Vlodrop en kocht in 2004 het Labyrint Drielandenpunt in Vaals op. Verschillende winkels in en rond Vlodrop accepteerden de raam, de eigen munteenheid van de Indiase goeroe.
In Lelystad is het Maharishi Ayur Veda Gezondheidscentrum gevestigd. Aan de rand van de stad ontstond in de jaren tachtig het Sidhadorp, een wijk met enkele honderden woningen waar bewoners gezamenlijk transcendente meditatie beoefenen in een meditatiehal. Ze openden ook de Maharishi Basisschool.
Op De Rietlanden was het idee voor het keuzevak afkomstig van enkele leerlingen en hun ouders. De leerlingen hadden de lessen vroeger op hun basisschool gehad en wilden er graag mee doorgaan. De middelbare school zag daar wel wat in, maar schrikt er nu voor terug vanwege de onverwacht grote publiciteit.
Het idee van De Rietlanden was vorige week uitgebreid in het nieuws. Volgens rector J. H. Terbach namen de meditatielessen te veel aandacht weg van de rest van het onderwijs. „Voor je het weet, krijg je straks als eerste onze naam te zien als je de woorden transcendente meditatie opzoekt op internet”, reageerde hij. De school kreeg zelf slechts één echt negatieve reactie, zegt Terbach.
Extra reden voor stopzetting van het plan zijn de vragen die de Tweede Kamerlid Van Bommel van de SP aan minister Van der Hoeven van Onderwijs stelde. Van Bommel maakte bezwaar tegen het bekostigen van meditatielessen.
Terbach verklaarde dat de lessen daarmee uitgroeien tot een politieke zaak, waarvan de afloop ongewis is. „Wij wilden morgenavond peilen of er eigenlijk wel genoeg belangstelling bestond onder de leerlingen. Maar dan moet je mensen wel kunnen vertellen of het plan doorgaat of niet.”
De school gaat over enkele weken toch nog om de tafel met de initiatiefnemers. Terbach: „De rust ontbrak om onze plannen volgend schooljaar door te voeren. Mede door eigen communicatiefouten. Dan is het beter om te stoppen. Maar verder sta ik nog steeds achter het idee.” De school wil dan ook bekijken of hij later toch nog iets met transcendente meditatie kan doen.