Verzekering tegen snelheidsbekeuringen
APELDOORN - Snelheidsmaniakken kunnen zich tegenwoordig indekken tegen bekeuringen voor te hard rijden. Minister Donner vindt het initiatief onwenselijk.
Het Zweedse bedrijf Bisso (Buy Indemnity Speed Security Online) biedt sinds begin deze maand in Nederland „economische bescherming” voor snelheidsboetes en parkeerbekeuringen. Dat meldde het Assurantie Magazine, vakblad voor de verzekeringsbranche.Voor 30 euro per jaar kunnen automobilisten de verzekering afsluiten. Het bedrijf vergoedt vervolgens per jaar maximaal twee snelheidsboetes voor bij elkaar 350 euro en/of een onbekend aantal parkeerbekeuringen.
Het eigen risico voor de automobilisten is 15 procent bij de snelheidsovertredingen en 50 procent bij parkeerboetes. Bisso noemt de dienst overigens geen verzekering.
Ook betaalt het bedrijf onder geen beding uit aan mensen die onder invloed van alcohol of verdovende middelen verkeren. Bovendien geeft Bisso op de site automobilisten het advies voorzichtig te rijden. „Gebruik je gezond verstand en wees ervan overtuigd dat te snel rijden dodelijk is.”
De snelheidsverzekering is in Scandinavië al enige tijd verkrijgbaar. Het bedrijf zegt automobilisten niet te willen aanzetten snelheidsregels te overtreden. Het is „bedoeld om degene die toch de pech heeft en niet met opzet te hard rijdt economisch te ondersteunen”, aldus Bisso.
Minister Donner (Justitie) vindt het initiatief onwenselijk. „Een verzekering tegen boetes is in strijd met de wet. Maar dit is een soort omslagstelsel, waar we formeel niet veel tegen kunnen doen. Wij kunnen er dan vrijwel niet achter komen wie de boete betaalt of welke afspraken iemand daarover maakt. Zulke afspraken zijn ook niet in strijd met de wet”, zei Donner in de marge van een EU-vergadering zaterdag in Wenen.
„Het effect kan echter wel zijn dat de rechter hardrijders vaker een celstraf gaat opleggen. Daar kun je je niet tegen verzekeren, dus dan moeten we daar maar voor kiezen. Dat is primair aan de rechter om te bepalen, maar als er één slim kan zijn, dan kunnen er ook twee slim zijn.”
Donner waarschuwt de eventuele deelnemers wel voor het omslagsysteem: „Het effect daarvan is vaak dat mensen alle remmen losgooien en ze uiteindelijk duurder uit zijn.”
Het Verbond van Verzekeraars keurt de noviteit af. „Dit mag geen verzekering heten, want dit is allesbehalve een verzekering”, aldus een woordvoerder. „Het druist in tegen de wet, de openbare orde en de goede zeden. Je overtreedt de wet als je te hard rijdt, of dat nu per ongeluk of met opzet is.” Volgens de zegsman zijn er geen Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die een dergelijke regeling zullen gaan aanbieden.