„Methaanproductie planten opzienbarend"
WAGENINGEN (ANP) – „Opzienbarend", noemt onderzoeker J. Verhagen van Wageningen UR de ontdekking dat planten en dus ook bossen het broeikasgas methaan maken. „Kennelijk hebben we tot nu toe iets gemist".
Tot dusverre was bekend dat planten methaan wel kunnen transporteren, maar niet dat ze het ook produceren. Methaan ontstond alleen in een omgeving waarin geen zuurstof voorkomt, zoals in de wortels van rijstplanten, die onder water zitten. Via de plant komt het gas vervolgens in de atmosfeer terecht.Maar tegelijkertijd heeft Verhagen, die als klimaatonderzoeker vooral kijkt naar de koolstofvastlegging van planten, nog twijfels. „Het roept voorlopig nog veel vragen op", zei de onderzoeker, die nog druk bezig was de publicatie in Nature te lezen. „We zouden bijvoorbeeld nog moeten kijken wat een plant nu precies heeft aan de productie van methaan".
Hij zegt nauwelijks te kunnen geloven dat de methaanproductie door planten over het hoofd is gezien, omdat de gevolgen groot kunnen zijn. Hij wijst erop dat de bijdrage van bossen aan klimaatbeheersing wel eens tegen zou kunnen vallen. Bossen nemen het broeikasgas kooldioxide (CO2) op. Landen die bossen aanplanten, hoeven volgens het Kyoto–protocol minder te doen aan de uitstoot van CO2. Maar nu blijkt dat bossen ook bijdragen aan de opwarming, kunnen deze afpraken wel eens anders uit gaan pakken, denkt Verhagen.
Maar dan moet wel zeker zijn dat de resultaten van Röckmann en zijn onderzoekers in het laboratorium toepasbaar zijn op wereldschaal. Verhagen gaat ervan uit dat de onderzoekers niets over het hoofd hebben gezien, maar vindt wel dat hier nog eens goed naar gekeken moet worden.
Overigens promoveerde in december aan de Universiteit Utrecht nog een biofysicus die al vaststelde dat bossen niet alleen maar een positieve rol spelen bij terugdringen van het broeikaseffect. Ze nemen weliswaar koolstofdioxide op, maar houden ook zonlicht en dus warmte vast.