Binnenland

Bedrijvenmissie naar Louisiana

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse bedrijvenmissie bezoekt in het voorjaar richting Louisiana, de Amerikaanse staat die eind augustus werd getroffen door de orkaan Katrina.

11 January 2006 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:22

Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat zal van de partij zijn, liet ze dinsdag weten. Initiatiefnemer van de missie is de NWP, waarin de Nederlandse watersector -ongeveer 150 bedrijven variërend van ingenieursbureaus tot baggeraars en overheden zoals Rijkswaterstaat en waterschappen- samenwerkt om zich internationaal te verkopen.Voorzitter van deze stichting is oud-werkgeversvoorman A. Kraaijeveld. Die bevestigde dat al invitaties zijn uitgegaan naar NWP-leden om mee te gaan met de missie, in de tweede helft van maart. Volgens hem gaat het er niet zozeer om concreet zaken te doen en orders voor de wederopbouw van de staat binnen te halen. „Er is nog geen centraal plan, laat staan dat er fondsen zijn. De uitvoering van de Deltawerken vergde ook 25 jaar.”

De Democratische senator Landrieu uit Louisiana, die een grote delegatie aanvoert die op dit moment op bezoek is in Nederland, reageert zeer enthousiast. Zij juicht het toe als het Nederlandse bedrijfsleven zou samenwerken met Amerikaanse bedrijven. „Ik hoop dat het de eerste van vele uitwisselingen wordt.”

Volgens de Nederlandse diplomaat H. de Jong, werkzaam op de ambassade in Washington, is het verstandig om snel een handelsdelegatie te sturen. „De Japanners zijn al in Louisiana geweest.” Het Amerikaanse Congres heeft in december daarnaast 3 miljard dollar opzijgezet voor noodhulp, zoals reparaties, om beschermd te zijn voor het volgende orkaanseizoen, dat in juni begint.

Kraaijeveld tilt niet zo zwaar aan de Japanse concurrentie. „Amerikanen kunnen beter met Nederlanders opschieten.” Bedrijven kunnen zelf bepalen of ze meegaan met de missie. Er zijn er al enkele actief zoals Boskalis en Arcadis.

Er valt een heleboel geld te verdienen. De kosten van de wederopbouw, dijkversterkingen en andere verdedigingswerken lopen in de tientallen miljarden dollars, schat de Republikeinse senator Vitter, ook uit Louisiana. Een exact bedrag is nog onbekend. De Amerikaanse Rijkswaterstaat moet nog een plan maken, aldus Vitter.

Volgens hem is de Nederlandse aanpak best toepasbaar in Louisiana. Hij denkt dan vooral aan de Oosterscheldedam, die deels bestaat uit schuiven die openstaan voor de instroom van zout water en voor getijdenwerking. De Amerikaanse delegatie zou de dam woensdag bekijken. „We moeten niet alleen dijken verhogen, maar ook een soort buffer aanleggen tegen hoogwater en de schade aan het milieu beperken.”

Schultz is deze week gastvrouw van de Amerikaanse delegatie. Na het eerste kennismakingsgesprek zei de staatssecretaris dat de Amerikanen „echt geïnteresseerd zijn in duurzame systemen.”

Maar andersom kan Nederland ook leren van Louisiana. Als voorbeeld noemde Schultz het aanpassen van het wegenstelsel om ruim baan te maken voor eenrichtingsverkeer waar voorheen tweerichtingsverkeer reed, om snel mensen te kunnen evacueren. Dat gold ook voor de kaarten die de Amerikaanse autoriteiten gebruikten om gevluchte bewoners naar de juiste plekken te dirigeren. „Ze hebben voor tal van zaken geen kant-en-klare oplossingen, maar we kunnen leren van dingen die goed gingen en die niet goed verliepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer