Binnenland

Hof behandelt zaak gedode peuter Savanna

DEN HAAG (ANP) – De zaak van de gedode peuter Savanna komt donderdag weer voor de rechter. Het gaat om het hoger beroep in de zaak waarin de 33–jarige moeder Sonja de J. haar dochtertje Savanna zodanig mishandelde dat het kind stierf. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de vrouw uit Alphen aan den Rijn in juni 2005 tot zes jaar gevangenisstraf en tbs wegens doodslag.

10 January 2006 18:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:22

Savanna, die drieënhalf jaar oud was toen ze in september 2004 stierf, onderging een groot deel van haar leven zowel lichamelijke als geestelijke mishandelingen. Zo stopte De J. het kind vaak in een klein kastje als ze vervelend was, of stopte een prop in haar mond wanneer ze schreeuwde. Ook kreeg Savanna geregeld bij wijze van straf geen eten, waardoor het kind structureel ondervoed raakte. Toen ze doodging, woog het meisje slechts elf kilo.Hoogstwaarschijnlijk is Savanna uiteindelijk gestikt door een prop in haar mond, die ze er niet uit kon halen omdat haar moeder hem met verband om haar hoofd had vastgezet. De rechtbank meende dat De J. had kunnen weten wat haar handelingen teweeg konden brengen, daarom veroordeelde ze haar voor doodslag. Volgens psychologen en psychiaters van het Pieter Baan Centrum (PBC) wist de vrouw juist niet wat ze deed, door diverse geestelijke stoornissen.

Ook de 27–jarige Mario B., de man van De J., moet donderdag voor het hof verschijnen. De rechtbank veroordeelde hem tot twee jaar celstraf voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in de vorm van ondervoeding. Het openbaar ministerie (OM) stelde hoger beroep in, omdat het wil dat ook B. tbs krijgt en dat legde de rechtbank niet op.

De rechtbank ziet de man en de vrouw samen als gevaarlijk voor kinderen die van hen afhankelijk zijn. Daarom ziet ze Sonja de J. liever niet meer zwanger worden van haar man. De rechter hoopt dat de tbs–kliniek waar De J. terechtkomt ervoor zorgt dat B. haar alleen mag bezoeken als de vrouw meewerkt aan maatregelen om zwangerschap te voorkomen.

De J. is zeer dominant en agressief, Mario B. is juist onderdanig en toont geen agressie. Het PBC achtte beiden sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Toch gaf de rechtbank B. geen tbs, omdat hij in zijn eentje niet gevaarlijk zou zijn.

Vóór Savanna kreeg De J. al twee kinderen, die net als Savanna tijdelijk uit huis zijn geplaatst wegens mishandeling. Die kinderen zijn uiteindelijk toegewezen aan hun vader. Over het jongere halfzusje van Savanna, Rowena, krijgt Sonja de J. waarschijnlijk nooit meer het ouderlijk gezag terug. Mario B. ook niet, want hij heeft zich nooit als haar vader laten registreren.

De zaak deed veel stof opwaaien en riep de vraag op hoe het zover kon komen. Een scala aan hulpverleners kwam immers al jaren bij Sonja de J. over de vloer. De Inspectie Jeugdzorg gaf in maart in een rapport ongezouten kritiek op diverse organisaties die zich met het gezin hadden beziggehouden. De inspectie wees bijvoorbeeld naar Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies– en Meldpunt Kindermishandeling. Zij stelden volgens de inspectie niet het belang van het kind voorop, maar dat van haar moeder.

De zwaarste kritiek kreeg de gezinsvoogd, die alle hulp coördineerde. Het OM begon een onderzoek dat moet uitwijzen of de vrouw iets heeft gedaan of nagelaten waarvoor ze strafrechtelijk vervolgd moet worden. Het is nog onduidelijk wanneer justitie hierover een besluit neemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer