Binnenland

Gesteggel rond Afghanistanmissie

DEN HAAG - Kabinet en regeringspartijen buigen zich deze week opnieuw over de uitzending van ruim 1000 militairen naar Afghanistan. Rondom deze missie is al maandenlang een politieke strijd gaande.

Redactie politiek
9 January 2006 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:21

Het recente Haagse gesteggel chronologisch in kaart gebracht.- 16 december 2005: D66 laat weten tegen een nieuwe missie naar Afghanistan te zijn. Door de opstelling van de kleinste regeringspartij staat de uitzending al op losse schroeven voordat het kabinet er een besluit over heeft genomen. De bewindslieden van D66, Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Brinkhorst van Economische Zaken, twijfelen nog.

  • 18 december 2005: Het kabinet buigt zich voor de derde keer over de missie, maar neemt nog geen besluit.

  • 19 december 2005: D66 sluit een politieke crisis niet uit als het kabinet besluit militairen naar Afghanistan te sturen. De ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie laten zich daardoor niet van de wijs brengen: ze sturen aan op een kabinetsbesluit.

  • 21 december 2005: Minister Pechtold en Kamerlid Bakker (beiden D66) zeggen niet uit te zijn op een kabinetscrisis.

  • 22 december 2005: Het kabinet spreekt het voornemen uit om 1200 tot 1400 militairen naar het zuiden van Afghanistan te sturen. Het CDA wil een tweederdemeerderheid in de Kamer voor de uitzending. GroenLinks, SP, LPF en D66 zijn tegen, de PvdA twijfelt. VVD, SGP en ChristenUnie neigen naar voorstemmen.

  • 23 december 2005: PvdA, VVD en SP eisen van de regering een besluit over de missie alvorens tot een parlementair debat over de uitzending over te gaan. CDA en D66 verzetten zich daartegen: zij vinden de brief van het kabinet over zijn voornemen duidelijk genoeg.

  • 27 december 2005: Het kabinet laat in een brief aan de Kamer weten dat hij pas een besluit neemt over de missie na een debat met het parlement.

  • 29 december 2005: De Kamer weigert inhoudelijk te debatteren over de uitzending zolang het kabinet daarover geen besluit heeft genomen.

  • 6 januari 2006: Premier Balkenende wil binnen een week met de vicepremiers Zalm (VVD) en Brinkhorst (D66) om de tafel met de bedoeling het voornemen militairen uit te zenden om te zetten in een besluit. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 zullen ook met elkaar in gesprek gaan om een einde te maken aan de patstelling rond de missie.

  • 8 januari 2006: De D66-ministers in het kabinet zeggen niet mee te werken aan de omzetting van het voornemen tot de uitzending in een kabinetsbesluit. Daarmee zetten ze het conflict binnen het kabinet op scherp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer