Binnenland

Cardiologen verliezen geding om medicijn

DEN HAAG - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hoeft het hartmedicijn Plavix (clopidogrel) niet te vergoeden voor alle patiënten die zijn gedotterd en daarbij een stent kregen.

Van een medewerker
6 January 2006 21:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:21

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding dat cardiologenvereniging NVVC tegen de staat had aangespannen.De minister heeft eerder al bekendgemaakt dat hij het middel, een bloedverdunner, vanaf 1 januari wel langer dan zes maanden wil vergoeden voor mensen bij wie een hartinfarct dreigt te ontstaan. Eerder wilde hij niet meer dan zes maanden vergoeden.

Dat gebeurde op advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat zowel van cardiologen als van de fabrikant Sanofi Aventis Nederland aanvullende praktijkgegevens had ontvangen over het risico op bloedingen bij het gebruik van Plavix. Uit die nieuwe gegevens bleek dat het bloedingsrisico minder reden tot zorg geeft dan eerder werd gedacht.

De cardiologen stelden echter dat de minister het medicijn ook moet vergoeden voor alle patiënten die een dotterbehandeling met plaatsing van een stent hebben ondergaan. Op dit moment krijgen alleen patiënten die nog geen hartinfarct hebben gehad, het middel voorgeschreven na plaatsing van een stent. De mensen die wel een infarct hebben gehad krijgen dat niet, stelde de raadsvrouw. Alleen mensen die allergisch zijn voor aspirine krijgen het middel dan vergoed.

Volgens de cardiologen gebruiken patiënten het door hen voorgeschreven medicijn soms niet, omdat ze het zelf moeten betalen. Dat zet de relatie tussen patiënt en arts onder druk, betoogden de hartspecialisten. Patiënten denken dat de specialist weigert een alternatief medicijn voor te schrijven, terwijl dat in werkelijkheid niet bestaat.

Hoogervorst wil het medicijn niet vergoeden voor deze patiënten, omdat de fabrikant geen registratie heeft aangevraagd voor de behandeling van deze patiënten met clopidogrel. Volgens de rechtbank is dat besluit niet onrechtmatig, zoals de cardiologen betoogden.

De cardiologen gaan echter tegen dit oordeel in beroep. Volgens NVVC-voorzitter W. Jaarsma krijgen jaarlijks 175 patiënten onnodig een nieuw hartinfarct omdat Plavix niet wordt vergoed en daardoor dus door veel patiënten niet wordt ingenomen. Het middel kost ongeveer 60 euro per maand.

Sanofi Aventis liet weten dat registratie van clopidogrel voor deze specifieke groep patiënten niet mogelijk is. Om een middel te laten registreren bij de medicijnenautoriteit is namelijk een zogenoemd dubbelblind onderzoek onder patiënten nodig. Daarbij krijgt een deel van de patiënten het medicijn en een deel van de patiënten een nepmiddel (placebo).

Iedereen erkent dat het onethisch is om dat bij deze patiënten te doen, omdat het voordeel van het medicijn al bekend is. Maar volgens geneesmiddelenautoriteit CBG kan registratie ook zonder dubbelblind onderzoek worden aangevraagd.

Volgens de fabrikant is het niet ook nodig aparte registratie aan te vragen voor het gebruik van de bloedverdunner bij deze patiënten. Zij krijgen ook aspirine. Dat wordt wel vergoed, hoewel ook aspirine niet apart voor deze behandeling is geregistreerd, aldus een woordvoerder. Dat geldt ook voor mensen die een kunstheup krijgen. Zij krijgen vaak antibiotica voorgeschreven om infecties tegen te gaan. Ook daar is geen aparte registratie voor nodig. Maar volgens het CBG komt dat omdat die middelen geregistreerd zijn voor een bredere toepassing.

Overigens krijgen patiënten die een stent krijgen, het medicijn in omringende landen als België, Frankrijk, Duitsland en Engeland wel vergoed, zo liet Sanofi weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer