„Koran bevordert emancipatie moslims”
UTRECHT - De Koran biedt uitgangspunten om de seksuele emancipatie van Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen te bevorderen.
Dat stelt de Rutgers Nisso Groep in een literatuurstudie naar de seksualiteit en relaties van Turkse en Marokkaanse Nederlanders.Gedwongen uithuwelijking, eerwraak en vrouwenbesnijdenis worden vaak ten onrechte met de islam in verband gebracht, schrijven de onderzoekers. „Deze verschijnselen worden in islamitische heilige schriften juist verboden en recente hervormingen in het Marokkaanse familierecht laten zien dat vrouwenemancipatie en de islam zelfs kunnen samengaan.”
Op het gebied van seksualiteit hebben meisjes en jongens een grote achterstand, zo stellen de onderzoekers vast. Traditionele opvattingen zijn nog voor een deel intact. Voorbeelden daarvan zijn volgens de Rutgers Nisso Groep de maagdelijkheidseis bij partnerkeuze, die wel voor meisjes maar niet voor jongens geldt, en de afwijzing van homoseksualiteit.
Herman Takken, werkzaam bij de stichting Evangelie&Moslims in Amersfoort, krijgt de indruk dat de Rutgers Nisso Groep de Koran „in de moderne richting” interpreteert. „De onderzoekers vertolken vooral de mening van moderne moslims die misstanden uit de islamitische cultuur aan de kaak willen stellen.”
Takken heeft daar bedenkingen bij. „Als allochtone jongeren die worstelen met hun identiteit op deze manier een liberale seksuele moraal opgedrongen krijgen, helpt men hen van de wal in de sloot. Door bijvoorbeeld negatief te doen over het als maagd het huwelijk ingaan van meisjes.”
Anderzijds ziet Takken ook positieve punten in de opmerkingen van de onderzoekers van de Rutgers Nisso Groep. „De maagdelijkheidscultus in sommige islamitische kringen heeft iets onwaarachtigs. Zo geldt het maagd-zijn wel voor meisjes, maar niet voor jongens.”