Meer zedendelicten in Zuid-Holland-Zuid
DORDRECHT (ANP) - In het politiedistrict Zuid-Holland-Zuid heeft de politie in 2005 te maken gekregen met bijna 23 procent meer zedendelicten dan in peiljaar 2003.
In totaal kwamen er 243 zedendelicten aan het licht. In 2003 waren dat er 198 in dezelfde regio. De criminaliteit in de regio nam wel af: met ruim 22 procent, aldus de korpsleiding gisteren.De politie zette soms creatieve opsporingsmethoden in. Zo zet het korps vooral een ’vangauto’ en een ’vangfiets’ in om jongeren die dreigen af te glijden of veelplegers in de kraag te kunnen vatten. In de fiets is een speciale chip ingebouwd en in de auto, met laptoptas, zit een verborgen camera die registreert wie er inbreekt. De fietsendief kan door agenten worden gevolgd door de chip. Volgens plaatsvervangend korpschef F. Blaauw heeft het openbaar ministerie de methodes goedgekeurd. „Onze taak is boeven vangen.”
Het aantal berovingen en diefstallen uit woningen en bedrijven nam in het district in 2005 sterk af: de berovingen met bijna de helft en de diefstallen met bijna 40 procent.
Als een van de verklaringen voor de lagere criminaliteitscijfers noemt de politie de aanpak van 133 hardnekkige veelplegers. Meer dan de helft zit veelal vast. Een speciaal politieteam houdt de groep voortdurend in de gaten, aldus Blaauw.
De stijging in het aantal zedenzaken houdt volgens hem verband met huiselijk geweld. Daar is meer aandacht voor, wat heeft geleid tot meer meldingen. Veel zedenzaken vinden plaats in de relationele sfeer, licht korpschef R. Bik toe.
Bik wil de capaciteit van zijn politiekorps veel breder en daardoor effectiever inzetten, maar heeft daarvoor juridisch nog niet de mogelijkheden. Als voorbeeld noemt hij de verkeershandhavingsteams, die naar zijn mening op meer dan alleen overtredingen op de weg moeten letten. Hij wil de discussie aanzwengelen en nodigt binnenkort het openbaar ministerie en verkeersofficier K. Spee van justitie uit om van gedachten te wisselen.
De korpschef zei gisteren dat er op veel parkeerplaatsen bij pompstations langs de snelwegen „veel dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.” Als er een handhavingsteam in de buurt is, mag het van Bik de aanwezige voertuigen uitvoerig controleren. „Wij maken foto’s van 270.000 kentekens per jaar. Die kunnen worden gebruikt voor een bekeuring of om op een veelheid van activiteiten te letten”, aldus Bik.