Kabinet blijft bij voornemen
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is vooralsnog niet van plan de voorgenomen uitzending van militairen naar het zuiden van Afghanistan om te zetten in een besluit. In een korte brief aan de Tweede Kamer heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) dinsdag geschreven dat de regering pas na het overleg met de Kamer „een eigenstandige afweging maakt of de voorgenomen bijdrage zal worden geëffectueerd dan wel of wijzigingen daarvan nodig zijn”.
Het briefje aan de Kamer is een antwoord op het vorige week aan het kabinet gedane verzoek van met name PvdA, VVD en SP om duidelijkheid te scheppen over de status van de uitzending. In de lijvige brief die het kabinet op 22 december naar de Kamer stuurde over de voorgenomen uitzending van 1200 tot 1400 militairen, was sprake van een voornemen. Tot dan toe was echter gebruikelijk dat het kabinet het parlement altijd een besluit voorlegde.Tijdens een ingelaste procedurevergadering van de commissies van Defensie en Buitenlandse Zaken benadrukten de drie fracties vorige week dat zonder een expliciet besluit, de Kamer alleen maar kan keuvelen over de uitzending. Het goedkeuren of afwijzen van de missie kan immers alleen als de Kamer precies weet wat het kabinet gaat doen.
In zijn brief gaat Bot niet verder dan aan te geven dat de regering „de intentie” heeft om aan een nieuwe operatie in het zuiden van Afghanistan bij te dragen. Het gaat dan om een robuuste eenheid die in het zuidelijk deel van de provincie Uruzgan de voorwaarden moet scheppen voor herstel van de rechtsorde.
Voorzitter De Haan (CDA) van de commissie Buitenlandse Zaken zal nu woensdag beslissen of er een nieuwe procedurevergadering komt om het antwoord van het kabinet te bespreken. Die zou dan komende donderdag worden gehouden. De Kamer moet deze week duidelijk maken of zij al dan niet bereid is de behandeling van de uitzending serieus ter hand te nemen. Het gaat dan om een tweedaags bezoek aan het zuiden van Afghanistan begin januari, een uitgebreide hoorzitting op 25 januari, een schriftelijke vragenronde en tenslotte een debat met de meest betrokken bewindslieden op 2 februari.