Wilhelm S. stopt met hongerstaking
AMSTERDAM (ANP) – De tbs’er Wilhelm S., die in juni tijdens een verlof ontsnapte en later bekende de 73–jarige Amsterdammer Appie Luchies te hebben vermoord, is gestopt met zijn hongerstaking. Dat heeft zijn advocaat J. Knoester vrijdag laten weten. S. wil de uitkomsten van lopende verzoeken afwachten om naar een andere gevangenis te verhuizen en het cameratoezicht in zijn cel te beperken.
S. weigerde sinds half december te eten en te drinken uit protest tegen het strenge gevangenisregime in het huis van bewaring de Demersluis in Amsterdam. Hij moet 22 uur per dag in zijn cel blijven en wordt constant door camera’s in de gaten gehouden.Begin deze week vroeg zijn raadsman de rechtbank in Amsterdam een besluit te nemen over overplaatsing naar een huis van bewaring met een milder regime. De rechtbank acht zich echter niet bevoegd hierover een beslissing te nemen en verwijst door naar het ministerie van Justitie.
De advocaat van S. is het hier niet mee eens en beraadt zich nog op volgende stappen. Om overplaatsing en beperking van het cameratoezicht voor elkaar te krijgen heeft hij ook nog klaag– en beroepsprocedures lopen bij de Raad voor Strafrechtstoepassing. „Maar die procedures duren nogal lang”, aldus Knoester. „Dat kan weken duren.”Om die reden had hij zich daarnaast tot de rechtbank gewend.
S. is niet om lichamelijke redenen met de hongerstaking gestopt, zegt Knoester. Wel speelde de schouw van afgelopen dinsdag een rol bij het besluit weer te eten en te drinken. S., zijn advocaat en vertegenwoordigers van de rechtbank en justitie gingen naar de boot waar S. zijn slachtoffer zou hebben gedood. Voor het proces wil zijn cliënt in goede conditie zijn, benadrukte Knoester. Eind juni weigerde S. ook te eten wegens het strenge regime in zijn cel.
S. heeft bekend dat hij op 12 juni Luchies heeft doodgeslagen met een hamer en een asbak tijdens een boottochtje op het Noordhollands Kanaal. De politie kon hem twee dagen later aanhouden in de binnentuin van de woning van het slachtoffer in de Amsterdamse Jordaan.