Kok sluit sancties ontwikkelingslanden niet uit
Premier Kok is geen tegenstander van financiële maatregelen tegen ontwikkelingslanden die uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugnemen. Tegen „landen die hun plicht verzaken” zijn sancties niet uit te sluiten, aldus de premier vrijdag voorafgaand aan de tweedaagse top van EU-regeringsleiders in het Spaanse Sevilla.
Volgens Kok heeft Europa er alle belang bij „de ontwikkelingsrelatie met landen in moeilijkheden zo te houden of zelfs te verbeteren”. „Daarbinnen is echter veel mogelijk.” Tegenover landen die uitgeprocedeerde asielzoekers niet weer opnemen „moet je niet naïef zijn”, aldus Kok, die in Sevilla zijn 29e en vermoedelijk laatste Europese topontmoeting bijwoont. Maatregelen kunnen dan een korting op de ontwikkelingssteun inhouden, zoals de Britse en Spaanse regeringsleiders Blair en Aznar eerder voorstelden.
De strijd tegen illegale immigratie is het eerste en belangrijkste agendapunt op deze laatste top onder Spaans EU-voorzitterschap. De Spaanse premier Aznar heeft er een prioriteit van gemaakt na de opkomst van rechts-populistische partijen in heel Europa.
Kok noemt het „in ieders belang” om te komen tot snelle afstemming van de procedures voor asielaanvraag en -behandeling in alle lidstaten. Daarover werden drie jaar geleden in het Finse Tampere al afspraken gemaakt. De uitwerking daarvan bleef grotendeels achterwege. Kok vindt dat de EU daar nu vaart in moet brengen. „Dit is een unieke gelegenheid daar een nieuwe impuls aan te geven.”
Ook pleit de premier voor een „halt” aan illegale immigratie en betere controle op de buitengrenzen. „Feit is dat er een probleem is met illegale immigratie, daar kun je je ogen niet voor sluiten”, aldus Kok. Het staat nog niet vast of in Sevilla ook al een akkoord valt te sluiten over een gemeenschappelijke grenspolitie. Nederland ziet vooralsnog meer in betere coördinatie op dit terrein.
Kok zegt overigens dat er met de nieuwe regering van CDA, LPF en VVD sprake is van een „volstrekt gelijkgezind denken” over de aanpak van de asielproblematiek. „Het harmoniseren van asielmaatregelen is ook in Nederlands belang.”
De regeringsleiders zullen in Sevilla ook de komende uitbreiding van de Europese Unie met tien hoofdzakelijk Oost-Europese landen aanstippen. Kok verwacht daarover echter geen diepgraven discussie. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen al eerder overeen daar in de tweede helft van dit jaar uitvoerig over te praten. Volgens de premier zijn er dan goede afspraken te maken, ook over het heikele punt van een nieuw EU-landbouwbeleid, als lidstaten het onderhandelingstempo op gang blijven houden.
De top in Sevilla start vrijdag rond 11.00 uur, mede om de regeringsleiders de mogelijkheid te geven de eerste WK-kwartfinale te bekijken. De Spaanse politie en Guardia Civil hebben een indrukwekkende macht van duizenden agenten op de been gebracht om de veiligheid van de regeringsleiders te garanderen.
In Sevilla worden enkele tienduizenden demonstranten tegen het Europees beleid en de mondialisering verwacht. Het openbaar leven in de Andalusische stad lag donderdag bijna geheel stil, vanwege een algemene staking van de Spaanse vakbonden tegen het voorgestelde werkloosheidsbeleid van premier Aznar.