Binnenland

Extra kades bedreigen Limburgse dorpen

MAASTRICHT (ANP) – Juist door de aanleg van extra en hogere kades lopen de Maastrichtse kerkdorpen Itteren en Borgharen meer gevaar dan vroeger bij echt hoog water van de Maas. Dat blijkt uit een dinsdag in beide dorpen verspreide brochure over een nieuw evacuatieplan voor de dorpen. De gemeente Maastricht heeft de folder uitgebracht.

20 December 2005 19:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

In de brochure, die huis aan huis is verspreid, laat de gemeente de inwoners weten dat zieken en bejaarden verplicht hun huis uit moeten als de Maas een stand van 45.20 meter boven NAP bereikt.Vanaf 45.50 meter kan er namelijk mogelijk geen hulp meer worden geboden, aldus de gemeente.

Door de hogere kades stuwt het wassende water ook hoger op tegen de dijken. „Als de dijken verzadigd zijn bij een hoog opstuwende en wild stromende Maas, is de kans op een doorbraak groter en wordt een groter gebied dan vroeger onder water gezet", aldus een woordvoerder. „Bij een waterstand van 45.50 meter boven NAP kunnen we soms geen hulp meer bieden aan de achterblijvers, vandaar dat zieken en bejaarden en mensen die geen bovenverdieping in huis hebben, eerder hun huis uit moeten". De brochure is een handleiding voor de inwoners van beide dorpen voor het geval de Maas fors gaat stijgen.

En dat kan heel snel gaan bij hoog water, aldus de gemeente. In het verleden treuzelden mensen soms te lang, maar dan konden zij door hoge legervrachtwagens uit hun benarde positie bevrijd worden. In de nieuwe situatie kan het gebeuren dat die noodhulp niet meer mogelijk is, aldus de gemeente. Dit, omdat het water dan te hoog staat en ook veel meer gebieden overstroomt.

De relatief lage kades zorgden tot voor kort voor een uitloopgebied, waarbij sommige delen van beide dorpen blank kwamen te staan. Daardoor was echter wel voor andere delen de druk van de ketel. Nu het water door de hogere kades geen kant meer op kan, wordt het in extreme situaties alleen maar hoger opgestuwd. Als het dan mis gaat, gaat het ook goed mis, vreest de gemeente.

Vandaar dat zieken en bejaarden voortaan verplicht geëvacueerd worden, in tegenstelling tot vroeger. Andere mensen krijgen wel de keuze om te blijven of weg te gaan. Maar blijven is dan volledig voor eigen risico, waarschuwt de gemeente.

„Vroeger hadden we geen dijken en liepen de dorpen geleidelijk vol", aldus de woordvoerder uit. „Een extreme stand als 45.50 meter hebben we nognooit gehad, maar we moeten er wel op voorbereid zijn, en in dat geval lopen de dorpen niet geleidelijk, maar snel vol, als een badkuip". De gemeente verwijst in dit verband naar het broeikaseffect en de verwachting dat door meer regen de rivieren hoger kunnen stijgen. Momenteel staat de Maas bij Borgharen bij een relatief normale afvoer op zo’n 37 meter boven NAP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer