Wel missie naar Sudan
DEN HAAG (ANP) – Een ruime Kamermeerderheid heeft maandag ingestemd met het kabinetsvoorstel om volgend jaar in totaal 35 militairen en marechaussees als waarnemers naar het zuiden van Sudan te sturen. Alle partijen stemden in een debat in de Kamer met het kabinetsvoorstel in, behalve het CDA.
De christendemocraten steunden wel het sturen van vijftien onbewapende militairen, maar konden nog niet instemmen met het zenden van vijftien politiefunctionarissen van de marechaussee, omdat Nederland daarover met de VN nog preciezere afspraken moet maken. CDA–minister Bot van (Buitenlandse Zaken) reageerde daar geërgerd op: „Ik heb het CDA niet nodig", zei hij na afloop.CDA–Kamerlid Brinkel gaf in het debat toe dat zijn fractie altijd uiterst terughoudend is geweest over missies in Afrika. PvdA–Kamerlid Koenders sprak misprijzend over „het veto van Verhagen" (CDA–fractievoorzitter, red).
Brinkel moest aan het eind van het overleg eerst ruggespraak houden met de top van zijn fractie. Dat hij vervolgens nog een voorbehoud moest maken op de uitzending van de vijftien marechausees, ontlokte het VVD–Kamerlid Van Baalen na afloop de opmerking dat hier sprake was van de „powerplay van een muis".
De Nederlandse bijdrage aan de VN–missie Unmis bedraagt 35 mensen: vijftien onbewapende militairen die deel uitmaken van de waarnemersmissie, vijftien onbewapende politiefunctionarissen en vijf stafofficieren in de Zuid–Sudanese stad Juba en in de hoofdstad Khartum. De uitzending begint begin volgend jaar, duurt een jaar en kost 1,5 miljoen euro.
De onbewapende Nederlanders worden beschermd door een bataljon militairen uit Bangladesh. Bot en minister Kamp (Defensie) spraken hun volledige vertrouwen uit in de militairen uit Bangladesh. Bovendien is de regio Juba redelijk stabiel en is er bij de rebellen van het LRA (Verzetsleger van de Heer) niets van agressie tegen de internationale militairen gebleken.
De regio Juba is groot: 1050 bij 350 kilometer, hield minister Kamp de Kamer voor. Daarom wil het kabinet dat de Nederlandse waarnemers niet worden versnipperd, maar altijd in duo’s op pad gaan. Als ze het land intrekken, doen ze dat overigens ook altijd met twee waarnemers van de SPLA–rebellen, twee vertegenwoordigers van de regering in het noorden en hun eigen beveiligers van het Bengaalse leger.
De belangrijkste taak van Unmis is toezien op de naleving van het vredesakkoord tussen de Sudanese islamitische regering en de rebellen van het SPLM uit het christelijke en animistische zuiden van het land, dat op 9 januari 2005 is gesloten. Het akkoord maakte een einde aan 22 jaar burgeroorlog, die aan zeker anderhalf miljoen mensen het leven heeft gekost. Sinds de onafhankelijkheid in 1955 kende Sudan slechts elf jaar vrede.