Sdu zelf in de fout met nieuwe spelling
DEN HAAG (ANP) – Uitgeverij Sdu gaat zelf in de fout met de nieuwe spelling. De cd–rom met de spellingcontrole van het Groene Boekje keurt woorden goed die fout zijn geschreven. Zo accepteert de spellingcontrole de woorden ’blindvliegen’ en ’haringkaken’, terwijl er bij de nieuwe spelling een spatie tussen moet.
Ook de woorden ”TBS” en ”Carboon” worden goedgekeurd, ook al moet het in de nieuwe spelling ”tbs” en ”carboon” zijn. Uitgever Sdu erkent de onvolkomenheden. We buigen ons over mogelijke oplossingen”, zei M. van Dalen van de Sdu maandag.M. Koster van het taaltechnologisch bedrijf Polderland in Nijmegen erkent dat er fouten zijn gemaakt. De onderneming heeft voor de Taalunie en uitgeverij Sdu de cd–rom met spellingchecker gemaakt. Daarnaast heeft het bedrijf in opdracht van Microsoft een upgrade voor het programma Word uitgebracht. „Door de ongrijpbaarheid van de taal is de spellingcontrole nooit honderd procent. Zo gaat de controle tolerant om met het gebruik van hoofdletters in het midden van de zin. Het is namelijk niet te zien of het woord al dan niet als eigennaam wordt gebruikt.”
Ook het gebruik van accenttekens levert problemen op. Klemtoontekens worden gebruikt om een sterke nadruk te geven aan een lettergreep of woord, zoals in de zinsnede ’dat is zéker goed’. Om die reden is in de spellingcontrole ingebracht dat accents aigus toegestaan zijn. Het gevolg is dat fout geschreven woorden als ’procédé’ en dédain’ worden goedgekeurd.
Sdu–woordvoerster Van Dalen vult aan: „’Privéhuis’ wordt als samenstelling goedgekeurd met en zonder streepje. Dat komt doordat in het geval van een klinkerbotsing er een streepje wordt gezet en in andere gevallen niet. De spellingchecker ’ziet’ de klinkerbotsing niet. We onderzoeken of we hierin verandering moeten brengen door de klinkerbotsingen te detecteren en de andere gevallen zonder streepje te voorspellen.”
De Sdu is niet van plan om de elektronische spellingchecker uit de handel te nemen. „Er zullen altijd bepaalde onvolkomenheden in blijven zitten, omdat de de spellingcontrole niet de context kan lezen waarin een woord is geplaatst. We werken wel aan een verbetering die dan via internet kan worden gedownload. Dat vergt enige tijd, want bij zo’n upgrade kunnen ongewenste neveneffecten optreden.”