Kabinet stelt besluit Afghanistan uit
DEN HAAG (ANP) – De kans dat het kabinet komende donderdag alsnog besluit 1100 militairen te sturen naar Afghanistan, is maandag tijdens een ingelaste ministerraad toegenomen. Na afloop daarvan zei Minister Bot (Buitenlandse Zaken) dat hij en minister Kamp (Defensie) hun voorstel gaan aanpassen en dat dat daarna naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Bot gaf daarmee aan dat hij ervan uitgaat dat de twijfels bij de D66–ministers in het kabinet kunnen worden overwonnen. Kamp zei dat hij en Bot donderdag zullen proberen het „waar te maken". De aarzelende minister Pechtold zei dat „zolang we nog aan het argumenteren zijn, elk besluit denkbaar is".Hij had maandagochtend nog contact gehad met D66–vicepremier Brinkhorst, die nog in Hongkong zit na de WTO–top. Brinkhorst is er donderdag wel bij.
Bot zei dat hij en Kamp de ’artikel–100–brief’ over de missie zullen aanpassen. Op de vraag hoe, antwoordde hij: „Dat ziet u wel als we het besluit hebben genomen en de artikel–100–brief naar de Kamer gaat". Dat betekent waarschijnlijk dat het kabinet donderdag toch een positief besluit neemt. Bronnen rond het kabinet bevestigen die verwachting.
Het was maandag de tweede keer dat het kabinet een besluit uitstelde vanwege de problemen bij D66 met de missie. D66–minister Pechtold heeft grote twijfels en sinds afgelopen vrijdag is de Tweede Kamerfractie van D66 definitief tegen.
Kamp en Bot willen vanaf volgend jaar juni gedurende twee jaar tussen de 1100 en 1300 militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan stationeren. Die moeten daar deel gaan uitmaken van de internationale veiligheidsmacht ISAF en werken aan de wederopbouw van de provincie. Nederland heeft nu ongeveer 580 militairen in Afghanistan.
Afgelopen vrijdag keerde de fractie van regeringspartij D66 zich tegen de missie. Eerder hadden de fracties van de SP, GroenLinks en de LPF zich al tegen de kabinetsplannen verklaard. Ook de PvdA is geen voorstander en binnen de fractie van het CDA leven twijfels.
Daardoor wordt het voor het kabinet moeilijk om in de Tweede Kamer een ruime meerderheid te halen. Een krappe meerderheid van 77 zetels (CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en Groep Wilders) lijkt het maximaal haalbare.