Smarts zien wereld door een ”vissenoog”
OUD GASTEL - Automobilisten ergeren zich soms groen en geel aan de blauwgrijze smarts van MaxiView. Begrijpelijk, want schijnbaar zonder reden trapt de bestuurder van het boodschappenwagentje iedere 20 meter vol op de rem. Toch doet de man gewoon zijn werk. Een roterende camera op het autodak legt complete gemeenten vast op de gevoelige plaat.
Toen digitale fotografie eind jaren negentig een grote vlucht nam, was Carel Roovers een van de pioniers in Nederland op het gebied van 360 graden fotografie. Via zijn onderneming MaxiView bood hij bedrijven de mogelijkheid om klanten via zogeheten rondkijkfoto’s een virtuele tour door hun concern te laten maken. Diverse kartcentra, bungalowparken maar ook het Kurhaus en de Euromast behoorden in dit prille stadium tot Roovers’ klantenkring.Wat destijds als noviteit gold, werd rap gemeengoed. Zo laat vandaag de dag nagenoeg iedere zichzelf respecterende makelaar zijn potentiële kopers via 360 gradenfoto’s rondsnuffelen in het op internet geëtaleerde woningaanbod.
In 2001 ontdekte MaxiView een gat in de markt door rondkijkfotografie toe te spitsen op de wensen van gemeenten en andere lokale overheden. Roovers: „We vervaardigen digitale beeldbanken met 360 gradenpanoramabeelden van complete steden of dorpen. De foto’s koppelen we aan het geografisch informatiesysteem dat veel gemeenten bezitten. Dit systeem is enorm uitgebreid. Het bevat zowel kadastrale gegevens en gedetailleerde informatie over inwoners als de exacte locatie van bekabeling en putdeksels.”
De medewerkers van MaxiView schieten de plaatjes met digitale camera’s -13 miljoen pixels- die zijn gemonteerd op het dak van smartbedrijfsauto’s. Na iedere afgelegde 20 meter wordt een foto gemaakt, legt Roovers uit. „Per auto al snel zo’n 700 stuks op een dag. Met een losse camera op een statief is dat niet te doen.”
De foto’s worden gemaakt met een speciale ”vissenooglens”. Roovers: „Met deze bolle lens kan met één klik een gebied van bijna 190 graden worden gefotografeerd. Door twee van die foto’s te combineren, creëren we een panoramabeeld van 360 graden.”
De MaxiViewdirecteur toont de werking van zijn rondkijkfoto’s met behulp van het gemeentelijk informatiesysteem van Amersfoort. Een kadastrale kaart op het computerscherm toont met kleine rode stipjes exact aan waar de wagens van MaxiView hun plaatjes schoten. Na een klik op zo’n bolletje verschijnt een foto op de monitor. Het blijkt een kiekje van een doorsnee woning in een Amersfoortse nieuwbouwwijk. Door de cursor te bewegen kan echter alle kanten worden opgekeken. Net alsof je zelf midden op de straat staat.
Ambtenaren van gemeenten gebruiken de digitale beeldbank van MaxiView voor uiteenlopende doeleinden, stelt Roovers: „Grofweg geven de beelden een idee van hoe de plaats erbij ligt. Een foto toont bijvoorbeeld de staat van het wegennet of van het straatmeubilair. En een afdeling vergunningen kan bijvoorbeeld controleren of geplaatste dakkapellen de gestelde grootte niet overschrijden.”
In toenemende mate vormen de rondkijkfoto’s een hulpmiddel voor medewerkers van gemeentelijke afdelingen onroerende zaken bij het vaststellen van WOZ-waarden van woningen. „Met een paar muisklikken kan de betreffende ambtenaar een hele straat bekijken en de huizen vergelijken. Dat scheelt reistijd en reiskosten.”
Op dit moment fotograferen de smarts van MaxiView de omgeving vanaf de openbare wegen in Amersfoort. „In totaal zo’n 26.000 plaatjes”, stelt Roovers. „Hoewel Amersfoort veel inwoners telt, is het een redelijk compacte stad. Bij een kleinere gemeente ben je door de uitgestrektheid soms net zo veel aan het fotograferen. Laatst maakten we een beeldbank voor het Friese Tytsjerksteradiel. Die gemeente telt slechts zo’n 30.000 inwoners, maar omdat die verspreid wonen over maar liefst zestien dorpen vergde dit toch ruim 12.000 foto’s. Dat is bijna evenveel als voor een stad als Gouda.”
Van de tien medewerkers van MaxiView werken er zes vanuit het bedrijfspand in Oud Gastel, de overige vier zitten dagelijks in de smarts. „Twee aan twee”, legt Roovers uit. „Op zich zou je het werk goed alleen afkunnen. Maar omdat het in het verkeer nogal eens risicovol kan zijn, werken we met tweetallen. Ondanks de sticker met opdruk ”voertuig stopt iedere 20 meter” hebben we toch wel eens te maken met agressie. Niet iedereen snapt wat we nu eigenlijk aan het doen zijn.”
MaxiView is niet het enige bedrijf dat zich richt op het vervaardigen van beeldbanken voor gemeenten. Grootste rivaal is CycloMedia. Roovers: „Wereldwijd zijn wij de enige bedrijven die een dergelijk concept aanbieden. Onze concurrent fotografeert met Ford Ka’s. Wij kozen voor de smart. Die auto vertelt eigenlijk het hele verhaal: Wij zijn slimmer.”