Ambulance Hollands–Midden krijgt zelfstandige cardiopomp
ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) – De Regionale Ambulance Dienst Hollands–Midden gaat vanaf volgende maand een zelfstandige cardiopomp gebruiken. Het apparaat kan helemaal autonoom hartmassages uitvoeren zodat ambulancepersoneel de handen vrij heeft voor andere handelingen, liet de producent donderdag weten.
Voor zover bij de Nederlandse Hartstichting en de producent bekend, zijn de ambulances in de regio Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda de eerste in Nederland die zo’n apparaat in de standaarduitrusting krijgen.De cardiopomp werkt op perslucht die in iedere ambulance aanwezig is. „Mensen zijn niet in staat om langdurig en constant te reanimeren, dat kan deze pomp wel", legde medisch manager J. de Nooij van de regionale ambulancedienst donderdag uit.
Goed getraind personeel kan volgens De Nooij onder gunstige omstandigheden hooguit een minuut goed hartmassage geven. Onder druk van stress en vermoeidheid en bijvoorbeeld in een rijdende ambulance neemt dat snel af.
De Europese Reanimatie Raad (ERC) stelde eind november richtlijnen waarin staat dat langer hartmassage nodig is. Nederlandse ambulancemedewerkers kunnen daar volgens De Nooij niet aan voldoen zonder een van de twee op dit moment bekende hartmassageapparaten. Het is fysiek niet mogelijk voor mensen, stelde hij.
Buitenlands onderzoek toont volgens hem aan dat de behandeling de overlevingskans aanzienlijk vergroot. In Engeland leidde invoering van hartmassage apparaten volgens De Nooij tot een ruime verdubbeling van het aantal mensen dat levend een ziekenhuis bereikte. In Nederland bestaat er volgens hem echter nog steeds een onterechte koudwatervrees.
Om alle 28 ambulances in Hollands–Midden te voorzien was ongeveer een kwart miljoen euro nodig. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid gaf zijn goedkeuring voor deze uitgave.
In Nederland worden ongeveer driehonderd mensen per week buiten het ziekenhuis door een hartstilstand getroffen. Snelle hulp heeft op dat moment de hoogste prioriteit.