Glastuinbouw gevaar voor zoetwater
LELYSTAD (ANP) – Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de glastuinbouw vormt een groot probleem voor de kwaliteit van het zoetwater. Adviesdienst RIZA schrijft dat in een inventarisatie die is gemaakt op verzoek van minister Peijs (Waterstaat).
Waterschappen meten in bijna alle glastuinbouwgebieden zeer regelmatig overschrijdingen van de normen met soms extreem hoge piekwaarden (duizenden keren teveel). Verboden middelen worden nog steeds gebruikt. De glastuinbouw steekt daarmee in negatieve zin af tegen andere vormen van groente– en fruitteelt, schrijft het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA).Om en bij veel kassen werden verboden giffen gevonden met namen als carbendazim, imidacloprid, parathion–methyl, primicarb en dichloorvos. De Zuid–Hollandse Milieufederatie stelt dat vliegjes door het gebruik van die laatste stof letterlijk dood uit de lucht vallen. Bij mensen kan het leiden tot huidaandoeningen, misselijkheid, zweten en diarree. De organisatie eist maatregelen tegen de tuinders. Dichloorvos is sinds 1999 verboden.
„Het zijn schrikbarende cijfers", aldus Joost Rutteman van de Zuid–Hollandse Milieufederatie woensdag. „Het rapport toont keihard aan dat tuinders zich niets aantrekken van de lijst met verboden stoffen. Dat vermoeden hadden we al, maar deze optelsom maakt het probleem duidelijk zichtbaar".
Er is geen vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, is verder een van de harde conclusies van het RIZA. De toelating van het gebruik van bestrijdingsmiddelen staat volgens het instituut te ver van de werkelijkheid en kan veel beter. Verder stellen de onderzoekers een set maatregelen voor om lozingen te beperken.