Economie

Nederlands grootste vastgoedontwikkelaar te koop

AMSTERDAM (ANP) – Met de aankondiging van de verkoop van Bouwfonds heeft ABN Amro woensdag ’s lands grootste vastgoedontwikkelaar in de etalage gezet. Gegadigden kunnen vanaf begin 2006 hun interesse tonen in de dochteronderneming van de bank. De vraag is welke bedrijven zullen bieden op Bouwfonds, dat ook in Europa tot de grote spelers behoort.

14 December 2005 13:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:17

ABN Amro zelf is nog geen jaar volledig eigenaar van de vastgoedonderneming. Het bankbedrijf heeft enkele jaren een meerderheidsbelang gehad en nam in april het resterende aandelenpakket over van de Nederlandse gemeenten. Daarmee werd een groep aandeelhouders uitgekocht die relatief veel inspraak had in de bouwonderneming.Eind 1999 deed ABN Amro een bod op Bouwfonds. Dat stuitte in eerste instantie op verzet van enkele gemeenten, maar uiteindelijk kon de bank zijn vastgoedactiviteiten onderbrengen bij de ontwikkelaar. Afgesproken werd ook dat ABN Amro de aandelen in stappen zou overnemen voor in totaal zo’n 1,2 miljard euro. De transactie van afgelopen voorjaar vormde het sluitstuk. In diezelfde periode werd de hypotheekverstrekker van Bouwfonds ondergebracht bij de moederbank.

Bouwfonds heeft de accenten van de bedrijfsvoering de afgelopen decennia duidelijk verlegd. Vlak na de Tweede Wereldoorlog richtte de ontwikkelaar zich voornamelijk op de sociale huisvesting in Nederland. Om het gebrek aan woningen te lenigen, stampte Bouwfonds in snel tempo goedkope huizen uit de grond.

In de loop der jaren werd Nederland echter wat te klein voor de ontwikkelaar, die de blik steeds meer op de rest van Europa richtte. Daarbij ging het ook niet langer alleen om de bouw van koopwoningen, maar tevens om commercieel vastgoed. Tegenwoordig beheert het bedrijf ook vastgoedportefeuilles voor particuliere en institutionele beleggers.

Inmiddels is Bouwfonds vooral actief in Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. Ook heeft de dochter van ABN Amro belangen in Spanje, Denemarken, Tsjechië en Slowakije. De onderneming wil de komende jaren nog duidelijker naar het buitenland kijken.

De activiteiten van Bouwfonds waren in de eerste negen maanden van 2005 goed voor een nettowinst van 95 miljoen euro. Daarmee is het vastgoedbedrijf waarschijnlijk een te grote hap voor de branchegenoten in Nederland, aldus de analisten van SNS Securities. Ter vergelijking: met een jaarproductie van zo’n 10.000 woningen is Bouwfonds tweemaal zo groot als AM. Bovendien heeft bouwbedrijf BAM recent een bod gedaan op AM, waardoor beide bouwers de handen de komende tijd vol hebben.

SNS verwacht dat een ander financieel conglomeraat of een groep participatiemaatschappijen aan de haal gaat met Bouwfonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer