Binnenland

Waarborgfonds voor zorgkosten onverzekerden

DEN HAAG (ANP) – Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is toch bereid om een waarborgfonds in het leven te roepen waaruit de zorgkosten van mensen zonder zorgverzekering kunnen worden betaald. Hij wil echter niet de volledige rekeningen daaruit vergoeden. Dit om te voorkomen dat zorgverzekeraars laks worden bij het innen van premies. Dat heeft de minister dinsdag in een brief geschreven waar de Tweede Kamer om had gevraagd.

13 December 2005 19:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Hoe het fonds er precies uit moet gaan zien en wie er geld in moet steken, is nog niet bekend. Zo moet nog worden gekeken wat er wel of niet moet worden vergoed en hoe het zich verhoudt tot al bestaande potjes voor onverzekerden, zoals de regeling voor dubieuze debiteuren van ziekenhuizen. Bovendien wil de minister de oprichting van het fonds laten afhangen van de vraag of er wel echt problemen ontstaan met onverzekerden in het nieuwe zorgstelsel. Vooralsnog blijft hij erbij dat het waarschijnlijk wel zal meevallen.Verder wijst Hoogervorst er op dat een dergelijk fonds er niet toe bijdraagt dat het aantal mensen zonder zorgverzekering zo klein mogelijk blijft. Daar moeten andere maatregelen voor zorgen. Zo wil hij gemeenten stimuleren om collectieve zorgverzekeringen voor bijstandsgerechtigden en sociale minima af te sluiten. Om de administratieve kosten die hiermee gepaard gaan, te lenigen en om voorlichting te betalen, krijgen de gemeenten wat hem betreft volgend jaar 5 miljoen euro. De jaren daarna wil hij ze 3 miljoen per jaar geven.

Ongeveer tweehonderd gemeenten die hun bijstandsgerechtigden al een aanvullende verzekering aanboden, slagen er in om de minima volgend jaar een collectieve basis– en aanvullende verzekering aan te bieden. Hoogervorst verwacht dat de ongeveer 260 andere gemeenten daar pas in januari 2007 toe in staat zijn.

Daarnaast wil hij dat gemeenten gewaarschuwd worden als een bijstandsgerechtigde een betalingsachterstand heeft bij zijn verzekeraar. Op die manier kan de gemeente op grond van de Wet Werk en Bijstand optreden en er voor zorgen dat de premie op de uitkering wordt ingehouden.

De minister is tegen de invoering van een lijst met wanbetalers, zoals de zorgverzekeraars graag willen. Als een verzekeraar een wanbetaler royeert mag hij wel een aantekening maken op een uitschrijfbewijs, dat de nieuwe verzekeraar kan inzien. Op basis daarvan mag een verzekeraar vervolgens eisen dat de verzekeraar voortaan vooruit betaalt. Mocht dit in de praktijk niet werken dan kan altijd nog gekeken worden of er een lijst met wanbetalers nodig is, stelt de minister in zijn brief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer