Campagne integratie valt slecht bij Kamer
DEN HAAG - De komende campagne van minister Verdonk om haar integratiebeleid kracht bij te zetten, valt slecht bij de Tweede Kamer. Al bij voorbaat ziet een meerderheid het nut van de geldverslindende reclameactiviteiten niet in.
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft 10 miljoen euro voor de publiciteitscampagne uitgetrokken. Het is haar bedoeling de komende drie jaar de aandacht te richten op de noodzaak van integratie, vooral via populaire (commerciële) jongerenzenders.Dat bleek maandag tijdens het begrotingsoverleg voor integratie in 2006. De PvdA vindt het „onbestaanbaar” dat de minister zo veel geld in de campagne steekt, terwijl de Kamer daarvoor niet het groene licht heeft gegeven. CDA en VVD zien er ook het nut niet van in.
GroenLinks en D66 hebben een motie ingediend om het gereserveerde geld in te zetten voor concrete positieve acties. Het mag in ieder geval niet naar reclame- en adviesbureaus gaan.
Verdonk zei op haar beurt er „niets van te begrijpen.” Ze heeft het idee diverse keren aan de orde gesteld en wilde juist eens iets anders doen dan de gebruikelijke Postbus 51-spotjes. Over de inhoud kan ze nog niets zeggen omdat dit hoort bij de strategie. „Het begint van onderaf, waarna er steeds meer symbolen verspreid worden.”
Ze verwacht dat iedereen het leuk vindt en raadde aan goed te kijken naar muziekzenders waar veel jongeren naar kijken.
De Tweede Kamer wil liever meer geld om radicalisering tegen te gaan: 6 miljoen euro in plaats van 3 miljoen. Daarmee kunnen alle instituten in het beroepsonderwijs (vmbo, roc, hbo) medewerkers trainen om radicalisering bij scholieren te herkennen en ermee om te gaan.
Volgens Dijsselbloem (PvdA) staat 3 miljoen totaal niet in verhouding tot de 400 miljoen euro die voor terrorismebestrijding uitgetrokken wordt. Een amendement van de PvdA en VVD voor het dubbele bedrag krijgt waarschijnlijk een meerderheid. Verdonk is tegen en vindt dat er al genoeg projecten tegen radicalisering lopen, maar ze kan niet om een amendement heen.
Bezorgd is de Kamer ook over de mogelijkheid die Europese regels bieden om de strengere regels van de inburgering in Nederland te omzeilen. Nederlanders zouden drie maanden lang in België of Duitsland gaan wonen en werken en in die periode hun buitenlandse partner laten overkomen. Als ze daarna weer teruggaan naar Nederland, hoeven ze niet aan de Nederlandse eisen te voldoen.
Verdonk vindt dat misbruik en overlegt met België hoe ze dit kan aanpakken.