Terreurverdachte mag worden uitgeleverd
ROTTERDAM (ANP) - Nederland mag van de rechtbank in Rotterdam de Nederlandse terreurverdachte Wesam al-D. aan de Verenigde Staten uitleveren.
Dat besluit maakte de rechtbank maandag bekend. De Amerikanen verdenken Al-D. van samenzwering tot het plegen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.Zijn advocaat, mr. V. Koppe, verzette zich vorige maand nog hevig tegen de overdracht van de 32-jarige Nederlander van Irakese afkomst aan de VS. Volgens Koppe toont het openbaar ministerie weinig respect voor de Nederlandse strafrechter. Het OM was namelijk zelf ook al een strafzaak tegen Al-D. begonnen voor dezelfde strafbare feiten als waarvoor de VS hem willen berechten. De raadsman heeft direct na de uitspraak aangekondigd deze beslissing te zullen aanvechten bij de Hoge Raad.
Het OM vindt dat het belang van de Amerikanen in deze zaak echter groter is, dan dat van Nederland. De verdachte zal na zijn uitlevering bij een federale rechtbank terecht staan en zijn rechten zijn gewaarborgd, meent justitie. Ook bestaat de mogelijkheid dat Wesam al-D. zijn eventuele gevangenisstraf uiteindelijk in Nederland mag uitzitten.
De rechter zag dan ook geen belemmeringen voor de uitlevering. Koppe gelooft er helemaal niets van dat de rechten van zijn cliënt in de VS gerespecteerd zullen worden. „Wat staat hem te wachten als Washington hem toch als een vijandelijke strijder bestempelt? Inmiddels mag feitelijk worden aangenomen dat de Amerikanen in dit soort gevallen niet voor marteling terugdeinzen”, constateert hij. „Voor garanties van de VS kopen we niets, want we weten dat die in de strijd tegen terrorisme zo aan de kant worden geschoven. De enige kans op een eerlijk proces is hier in Nederland.”
Al-D. vertelde tijdens de behandeling van deze zaak dat hij was gedwongen tot het maken van filmopnamen in Fallujah in oktober 2003. Naar aanleiding van deze beelden werd hij in mei in Amersfoort gearresteerd.
Al-D. was naar Fallujah gereisd voor zijn bruiloft. Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Irakese strijders ontvoerd en gedwongen filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. Deze zouden tot ontploffing worden gebracht als Amerikaanse militairen de weg zouden passeren. „Ik stond machteloos. Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd.”