Gegevens van geheim agenten op diskettes
HILVERSUM (ANP) - Op de ’gevonden’ diskettes van de Regionale Inlichtingendienst (RID) in Rotterdam stonden de namen en nummers van medewerkers van deze inlichtingendienst en van geheim agenten uit andere landen, zoals de Verenigde Staten.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries onthulde zondag een beperkt deel van de staatsgeheime informatie die op de twee informatiedragers van de RID stonden. Informatie die personen in gevaar zou kunnen brengen, wilde hij niet naar buiten brengen.Eerder was al bekend dat de diskettes zeer gedetailleerde, gevoelige informatie over Fortuyn en andere politici bevatten. De Vries trof echter ook gegevens van de inlichtingendiensten zelf aan. Als die informatie in verkeerde handen was gekomen, had dit tot levensbedreigende situaties kunnen leiden. Ook had dit lopende onderzoeken kunnen frustreren.
De Vries kreeg de diskettes van een medewerker van een garage. Een 45-jarige voormalige RID’er had zijn auto aan de garage verkocht en was vergeten de twee floppy’s uit zijn auto te halen. Nadat de informatiedragers een paar jaar in een bureaula hadden gelegen, heeft de garagemedewerker de diskettes uiteindelijk aan De Vries gegeven.
Deze affaire leidde de afgelopen week al tot veel ophef. De Rijksrecherche is inmiddels een onderzoek begonnen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken gaf te kennen het „buitengewoon ernstig” te vinden dat de diskettes op straat zijn beland. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waar de ex-RID’er nu werkzaam is, heeft inmiddels maatregelen tegen hen genomen. Wat die precies inhouden, is niet bekendgemaakt.
De vraag lijkt nu of dit soort zeer gedetailleerde en privacygevoelige onderzoeken zoals die naar Pim Fortuyn, terecht zijn gedaan. Is dat een taak van de inlichtingendiensten en wie was daarbij gebaat, vragen sommige politici zich af. Fortuyn zat destijds immers formeel nog niet in de politiek.
In de uitzending zei De Vries dat een informant aan de RID uitvoerig meldde over seksbijeenkomsten in darkrooms, waaraan Fortuyn samen met een lokale PvdA-politicus meedeed. De bron vertelde de RID verder dat minderjarige drugsverslaafde Marokkaanse jongens daarbij hun seksuele diensten aanboden in ruil voor drugs.
Volgens de misdaadverslaggever is deze informatie slechts afkomstig uit één bron, namelijk de genoemde informant. Toch speelde de RID die informatie door aan de AIVD.
Volgens de meeste Nederlanders, 61 procent, is het geen toeval dat De Vries gisteravond, vijf dagen voor de beslissende peiling over zijn politieke toekomst, met onthullingen komt over verloren diskettes. De misdaadverslaggever zelf heeft dat ontkend, maar dat wordt door slechts 26 procent geloofd. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond in opdracht van het tv-programma Woestijnruiters.
Nederland heeft meer aan De Vries als misdaadverslaggever dan als politicus, oordeelt 64 procent verder.