Amsterdam onderzoekt vastgoed na liquidaties
AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam is bezig met een onderzoek naar de verwevenheid van de vastgoedbranche met de zware criminaliteit. Een woordvoerster van burgemeester Cohen heeft dat vrijdag gezegd.
Het onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van de reeks afrekeningen die onlangs in het criminele circuit plaatsvonden. Momenteel bestudeert de gemeente een aantal strafdossiers die te maken hebben met de vastgoedwereld, aldus de zegsvrouw. „We kijken of we bepaalde patronen kunnen ontdekken die iets zeggen over de onderlinge verwevenheid.”Amsterdam verwacht in het voorjaar een tussenrapportage. „Daarna willen we met een aantal experts en solide partners uit de vastgoedwereld verder praten”, aldus de woordvoerster.
De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil dat er na de gemeenteraadsverkiezingen in maart een raadsenquête komt naar de link tussen de vastgoedhandel en het criminele circuit in Amsterdam. De liquidaties van de afgelopen tijd tonen volgens de partij aan dat een belangrijk deel van de vastgoedhandel in „een wurggreep is geraakt van zware criminelen.”
Volgens GroenLinks is de onroerendgoedhandel uitermate geschikt voor het witwassen van geld. „De instapkosten zijn hoog, omdat panden duur zijn, maar wie eenmaal onroerend goed bezit, kan alle kanten op. Er zijn weinig regels en pottenkijkers”, schrijft de partij in een verklaring. Bovendien is de waarde van vastgoed volgens GroenLinks moeilijk te bepalen en vatbaar voor manipulatie.
Politie, justitie en gemeente vechten al jarenlang tevergeefs tegen dit probleem. „Er is nog geen enkele liquidatie opgelost, bedreigde personen uit de vastgoedwereld durven geen aangifte te doen. De complexiteit van de zaken maakt ook dat er een tekort lijkt te zijn aan capaciteit en gespecialiseerde kennis bij de opsporingsinstanties.”
GroenLinks sluit de mogelijkheid niet uit het probleem landelijk aan te pakken en de Tweede Kamer op te roepen tot een parlementaire enquête.