Binnenland

Enige legale wietkweker vreest voor voortbestaan

VEENDAM (ANP) – De enige legale wietkwekerij in Nederland, Bedocran in Veendam, vreest voor haar voortbestaan. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft aangekondigd dat hij wil stoppen met het onder staatstoezicht telen van cannabis.

9 December 2005 17:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Dat zou ook het eind betekenen van Bedocran. De Groningse wietteler wil graag rechtstreeks aan patiënten of patiëntenorganisaties gaan leveren, maar de huidige wetgeving maakt dat onmogelijk. „Wij zijn aan handen en voeten gebonden", aldus kweker Tjalling Erkelens vrijdag.Bedocran teelt cannabis, onder toezicht van bureau medicinale cannabis (BMC) van het ministerie van Volksgezondheid en is daarmee een soort verlengstuk van de staat. Het bureau bepaalt hoeveel Bedocran produceert. Op dit moment is dat tachtig kilogram per jaar, terwijl de kweker een productiecapaciteit van 250 kilogram per jaar heeft.

De bewindsman vindt dat er te weinig mensen gebruik maken van de mediwiet. De kweker weet wel waarom. „Al bij de introductie van mediwiet is het paard achter de wagen gespannen. Het was de bedoeling mediwiet te vergoeden via het ziekenfonds. Dat is drie dagen voor de introductie afgeblazen. De patiënten stonden toen plots in de kou, want ze moesten het volle pond betalen. Sindsdien is een impasse ontstaan waar niemand meer uit kwam".

Medicinale wiet is veel duurder dan de cannabis die bij de koffieshop om de hoek te koop is. Dat komt onder andere door strenge kwaliteitseisen. Het bedrijf gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, teelt nieuwe wietsoorten en volgt de ontwikkeling van de planten nauwgezet. Erkelens: „We hanteren een compleet ’tracking en tracing’ systeem, waarmee ons product van A tot Z te volgen is. Als een afnemer merkt dat er wat mis is met zijn wiet, kunnen wij dat terugvoeren tot één specifieke plant". „En", voegt hij er lachend aan toe, „wij betalen onze stroomrekening wel".

De kweker wil de productie uitbreiden en sluit niet uit dat hij in de toekomst rechtstreeks voor patiënten gaat telen. „Nu is dat onmogelijk, maar in Canada mogen patiënten voor eigen behoefte telen. Als je dat niet zelf kan, mag je het laten doen. Het gevolg is dat daar nu allerlei bedrijfjes ontstaan die legaal kweken. In zo’n ontwikkeling willen wij als bedrijf natuurlijk graag mee".

Ondertussen vreest Erkelens echter voor het voortbestaan van zijn bedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer