Binnenland

Bestuurscrisis Giessenlanden naar hoogtepunt

HOORNAAR - De bestuurscrisis in Giessenlanden lijkt in een beslissende fase te komen. Vrijdagavond komt de gemeenteraad op verzoek van VVD, ChristenUnie en SGP in een extra vergadering bijeen. Mogelijk dienen deze fracties een motie van wantrouwen in tegen het zittende college.

Van onze correspondent
9 December 2005 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

De drie oppositiepartijen willen de recente ontwikkelingen in de crisis bespreken, zoals het aanstellen van interim-gemeentesecretaris H. Haan, de groeiende onrust binnen het ambtelijk apparaat en de financiële gevolgen van deze tweede bestuurscrisis in een halfjaar.De narigheid begon op 10 november toen het college gemeentesecretaris G. Peters op non-actief stelde en hem de toegang tot het gemeentehuis werd ontzegd. Peters zou onvoldoende meewerken aan het ingezette traject van bestuurlijke vernieuwing. Daarnaast zou hij na een eerdere crisis in juni geweigerd hebben het vertrouwen in het nieuwe college uit te spreken.

Vorige week kreeg de secretaris een brief waarin B en W lieten weten hem te willen ontslaan op grond van ongeschiktheid. De gemeenteraad werd hiervan in een besloten vergadering op de hoogte gesteld. Met name bij de oppositie schoot de argumentatie van het college volstrekt in het verkeerde keelgat. Raadsleden typeerden het optreden van B en W als „misselijkmakend.”

De verschillen tussen de coalitie, bestaande uit CDA, PvdA en Gemeentebelangen, en de oppositiepartijen VVD, CU en SGP zijn hierdoor alleen maar verder op scherp gezet. Dat gebeurde ook al in de dagen direct na de schorsing van de gemeentesecretaris. De gehele raad wilde een onderzoek naar de crisis. Waar de coalitie een breed onderzoek voorstelde naar de bestuurscultuur in Giessenlanden, opteerde de oppositie voor een onderzoek waarin met name de rol van de in 2004 aangetreden burgemeester E. Boot onder de loep werd genomen. Dat laatste voorstel haalde het met de steun van Gemeentebelangenraadslid T. den Hartog.

Inmiddels is een commissie van zes raadsleden -van elke fractie een- gevormd die een onderzoek ”ex artikel 155” gaat instellen; het zwaarst mogelijke onderzoek, dat in gemeenteland zelden wordt toegepast.

De afgelopen dagen is het conflict vooral in de media uitgevochten. De oud-wethouders E. Enders (PvdA) en J. de Kreij (VVD), die eind juni opstapten na een conflict met burgemeester Boot kiezen nadrukkelijk partij voor de geschorste gemeentesecretaris. „Peters werd het werken bijna onmogelijk gemaakt”, aldus De Kreij. „Boot en CDA-wethouder Van Vuren zijn twee dictatortjes. Deze burgemeester past hier niet”, vindt Enders.

Beide oudgedienden bepaalden met secretaris Peters jarenlang het politieke beeld in Giessenlanden. De oud-wethouders constateerden afgelopen zomer dat burgemeester Boot secretaris Peters bewust slachtofferde en zegden het vertrouwen in de burgemeester op, wat hun eigen politieke einde inluidde.

CDA en PvdA startten in de aanloop naar de vergadering van vanavond een tegenoffensief. De kersverse PvdA-wethouder E. Huigens vindt de gemeenteraad de grote schuldige. De politieke verdeeldheid is volgens Huigens zo groot dat de raad niet in staat is de problemen op te lossen. „Eigenlijk zou men moeten aftreden en terug naar de kiezer moeten gaan.” De sociaal-democraat wijst erop dat burgemeester Boot is aangesteld met een 8-7 stemverhouding. „Die gespletenheid blijft terugkomen. Problemen zijn voorspelbaar.”

CDA-wethouder H. van Vuren noemt in de CDA-krant van de afdeling Giessenlanden het ontslag van de secretaris onvermijdelijk. „Peters ging een machtsstrijd met de burgemeester aan.”

Als klap op de vuurpijl reageerde oud-burgemeester C. Bakker donderdag via een ingezonden brief in het regionale nieuwsblad het Kontakt op de affaire. Bakker trekt in overduidelijke bewoordingen partij voor zijn voormalige secretaris en laat burgemeester Boot keihard vallen. „Ik voel het als een bewust in de steek laten van mijn voortreffelijke secretaris als ik nu niet zou reageren. Hij heeft sinds zijn benoeming zijn functie op deskundige en enthousiaste wijze optimaal vervuld. Vele projecten werden gerealiseerd, de gemeente bleef financieel gezond en de werksfeer was prima. Ik ben verbijsterd dat deze goed functionerende ambtenaar op zo’n onvoorstelbaar onwaardige manier is geschorst”, aldus Bakker.

In deze sfeer wordt vanavond de extra raadsvergadering gehouden. Waarin opnieuw een cruciale rol voor raadslid Den Hartog lijkt weggelegd. Hij bepaalt of een eventuele motie van wantrouwen een meerderheid haalt. Het raadslid van Gemeentebelangen is niet blij met zijn sleutelpositie. „Ik zit ertussenin. Van alle kanten wordt gigantisch veel druk op me uitgeoefend. Onredelijk gewoon. Ik slaap er slecht van. Wat ik ga doen? Dat weet ik nog niet. Ik beslis pas op het laatste moment. Het wordt in ieder geval heel spannend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer