Nieuwe missie Afghanistan stap dichterbij
BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) – Weinig lijkt een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan nog in de weg te staan na een bezoek van minister Bot van Buitenlandse Zaken donderdag aan de NAVO–raad in Brussel.
Alleen D66–minister Pechtold en de D66–fractie stribbelen nog tegen.
Bot en zijn collega Kamp van Defensie zullen de ministerraad vrijdag voorstellen om gedurende twee jaar, vanaf volgend jaar juni, ongeveer 1100 tot 1300 militairen in de Zuid–Afghaanse provincie Uruzgan te stationeren, aldus bronnen rond het kabinet. Ze zullen daar binnen de internationale veiligheidsmacht ISAF een zogeheten provinciaal reconstructieteam (PRT) gaan bemannen.Ter bescherming van de militairen, hoofdzakelijk van de luchtmobiele brigade van de landmacht, gaan waarschijnlijk zes Apache–gevechtshelikopters en vier tot zes F16–gevechtsvliegtuigen mee.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken kreeg donderdag bij de NAVO in Brussel „zwart op wit" wat hem eerder al mondeling was toegezegd. Het gaat om veiligheidsgaranties voor de Nederlanders en om de manier waarop de bondgenoten omgaan met het humanitair oorlogsrecht. Hij vreest niet voor een vermenging van de jacht op terroristen – de door de Amerikanen geleide operatie Enduring Freedom (Duurzame Vrijheid) – en ISAF.
Bot toonde zich ook „zeer tevreden" met de uitleg van zijn Amerikaanse collega Rice over vermeende illegale gevangenissen van de geheime dienst CIA in Oost–Europa en de mogelijke marteling van terreurverdachten. Dinsdag waren de antwoorden van Rice nog „niet bevredigend" geweest en kondigde hij een „pittige discussie" aan. Die vond vervolgens plaats tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO–landen en leidde ertoe dat de „lucht is opgeklaard", aldus NAVO–baas De Hoop Scheffer.
Maar Bot kreeg ook garanties over de veiligheid van de Nederlandse militairen. „Zowel op het gebied van bescherming van Nederlandse troepen als de behandeling van Afghaanse gevangenen voel ik mij op mijn gemak om een defensiemissie in de Nederlandse regering te verdedigen", zei Bot.
In Den Haag zijn de Tweede Kamerfractie van D66 en D66–minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) echter nog niet overtuigd. Volgens bronnen rond het kabinet kunnen de twijfels bij Pechtold er zelfs toe leiden dat het kabinet vrijdag nog geen definitief besluit neemt over de missie.
Pechtold heeft „vooralsnog moeite" met de missie, aldus zijn woordvoerder donderdag. „Hij heeft gezegd dat hij het een lastig onderwerp vindt, maar laat zich vrijdag in de ministerraad graag overtuigen".
Pechtold vraagt zich af of de provincie Uruzgan al wel klaar is voor de wederopbouwmissie van de ISAF. Dat is niet het geval als er nog te veel strijders van de Taliban en Al Qaida in het gebied zijn. Volgens Bot geldt dit alleen nog voor het noorden van de provincie. Ook wil Pechtold absolute zekerheid over vragen over kwesties van de CIA–detentiecentra en de CIA–vluchten met terreurverdachten. Bij de D66–fractie leven dezelfde vragen.
De VVD is bemoedigd door de antwoorden van Rice. Het CDA toont zich nog voorzichtig, maar zal zich naar verwachting achter het kabinet scharen.
De PvdA staat zeer huiverig tegenover de missie, maar heeft nog geen definitief oordeel. PvdA–leider Bos zei eerder dat het kabinet niet te optimistisch moet zijn over steun van de PvdA. Verder is de LPF bij voorbaat tegen, omdat de Nederlandse krijgsmacht al vier jaar actief is in Afghanistan. Het is nu hoog tijd om eens mee te doen aan een vredesmissie in Afrika, waar Defensie voor een fractie van de kosten van een missie in Afghanistan „wonderen kan verrichten", aldus LPF–Kamerlid Herben.
Ook GroenLinks en de SP zijn tegen. De ChristenUnie en de SGP hebben een „positieve grondhouding", maar nog wel een hoop vragen en eisen.