Buitenland

Verenigde Staten nog altijd tegen Kyoto

MONTREAL - De Verenigde Staten zijn niet van plan de uitstoot van broeikasgassen te beperken volgens de regels zoals de landen die het klimaatverdrag van Kyoto hebben ondertekend dit de komende jaren wel zullen doen. Dat heeft de Amerikaanse delegatie op de VN-klimaatconferentie in het Canadese Montreal woensdag meer dan eens duidelijk gemaakt.

Wetenschapsredactie
8 December 2005 08:04

„Wij zullen nooit een akkoord tekenen dat onze economie schaadt”, zo verklaarde de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Harlan Watson in Montreal. Hij bedoelde daarmee te zeggen dat de Amerikanen vrezen dat het uitvoeren van het klimaatverdrag van Kyoto het bedrijfsleven geld gaat kosten.De Amerikaanse delegatieleidster Paula Dobriansky verzette zich woensdag op haar beurt in krachtige bewoordingen tegen de aanpak van de uitstoot van broeikasgassen zoals die in het Kyotoprotocol is vastgelegd. Dat akkoord is sinds februari van kracht en grote industrielanden verplichten zich daarmee de emissie van broeikasgassen in 2010 met ruim 5 procent te beperken ten opzichte van de uitstoot in 1990.

Dobriansky somde een groot aantal projecten op die de Verenigde Staten op eigen houtje in eigen land uitvoeren. Die verhinderen echter niet dat de uitstoot van broeikasgassen in de VS in 2003 ruim 20 procent boven het niveau van 1990 lag. Dat blijkt uit cijfers die de VN eerder deze maand op het klimaatbureau in Bonn bekendmaakte.

Alle grote industrielanden die het Kyotoverdrag ratificeerden, verplichten zich om de emissie van broeikasgassen in 2012 met ruim 5 procent te beperken ten opzichte van 1990. Algemeen wordt aangenomen dat meer broeikasgassen in de atmosfeer, zoals CO2, klimaatverandering veroorzaken. Vooral de verbranding van fossiele brandstoffen als aardolie en steenkool, komen deze gassen vrij.

De VS willen wel hun verantwoordelijkheid in de aanpak van het probleem van klimaatverandering, maar dat zal het land niet doen door middel van een gezamenlijk akkoord als dat van Kyoto. „Dit is geen proces waarin geldt: one size fitts all”, aldus Dobriansky.

Delegaties uit ruim 180 landen vergaderen deze week op de VN-klimaattop in Montreal om nieuwe afspraken te maken voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen voor de periode na 2012. De Verenigde Staten doen daar niet aan mee, maar bezoeken de VN-top wel met een ruim honderd leden tellende delegatie. Die neemt als VN-waarnemer aan de top deel, maar doet niet mee aan de onderhandelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer