Binnenland

Jaar cel voor zelfmoordconsulent

ALKMAAR (ANP) – De rechtbank in Alkmaar heeft de 73–jarige J. H. uit Castricum woensdag tot twaalf maanden gevangenisstraf veroordeeld. De voormalig zelfmoordconsulent van Stichting De Einder is schuldig bevonden aan hulp bij zelfdoding van een 25–jarige vrouw. De straf is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie.

7 December 2005 16:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:15

Volgens de rechtbank is H. bij zijn adviezen te ver gegaan. Ze nam het hem in het bijzonder kwalijk dat hij de vrouw medicijnen had toegestuurd die, in een juiste combinatie met andere pillen, dodelijk zouden zijn. Tijdens de behandeling van de zaak stelde de rechtbank al dat H. in dit zelfmoordproces „een katalysator" was geweest.De rechtbank zette eerder al grote vraagtekens bij de veronderstelde doodswens van de vrouw. In een niet verzonden brief schreef de vrouw dat „het qua timing slecht uitkomt. Alles is nu in een stroomversnelling gekomen, er is geen weg meer terug". Zij schreef de brief kort nadat ze van H. de medicijnen had ontvangen. Op 10 november 2003 pleegde zij daadwerkelijk zelfmoord.

In het vonnis stelt de rechtbank dat H. niet de aangewezen persoon is om vast te stellen of in dit geval sprake was van ondraaglijk lijden aan het leven. Zijn gedrag ten aanzien van de vrouw noemt de rechtbank ontoelaatbaar. Gelet op de leeftijd van H. vond de rechtbank een voorwaardelijke straf niet zinvol. Zijn verweer dat hij moest worden vrijgesproken, omdat hij niet lijfelijk aanwezig was bij de zelfmoord, werd verworpen.

H. heeft nog geen beslissing genomen over een eventueel hoger beroep. H. is sinds september 2004 niet meer werkzaam als consulent voor Stichting De Einder.

H. is niet de eerste zelfmoordconsulent van De Einder die is veroordeeld. In 2003 veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden een consulent tot twaalf maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, wegens hulp bij de zelfdoding van een 81–jarige vrouw. De Hoge Raad verwierp in maart van dit jaar zijn broep in cassatie.

In die zaak draaide het om de vraag wanneer de hulp was geboden. De consulent betoogde dat hij de vrouw had geholpen in het stadium vóór de eigenlijke zelfdoding en niet tijdens de uitvoering ervan. Volgens de Hoge Raad is het moment van hulp niet doorslaggevend voor het antwoord op de vraag of er sprake is van ’behulpzaam zijn’.

Stichting De Einder vierde in juni haar 10–jarig bestaan. De stichting wil dat het verbod op hulp bij zelfdoding uit het Wetboek van Strafrecht wordt geschrapt. Er zijn vijftien zelfdodingsconsulenten aan De Einder verbonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer