Massale staking kinderopvang haalt niets uit
Een massale staking in de kinderopvang heeft er niet toe geleid dat werkgevers en werknemers dichter bij elkaar zijn gekomen. Duizenden leidsters in de kinderopvang staakten donderdag voor een betere beloning.
De demonstratieve actie die met de staking gepaard ging, begon in de Jaarbeurs in Utrecht, ’s middags liepen de demonstranten naar het kantoor van de werkgeversorganisatie VOG om daar hun ongenoegen kenbaar te maken.
Doordat het werk was neergelegd, waren donderdag honderden kinderdagverblijven gesloten. Ouders moesten zelf de opvang van hun kinderen regelen. Ondanks dit ongemak was er begrip voor de actie. „Als wij de ouders uitleggen waarom we staken, begrijpen ze dat wel. Het is natuurlijk ook in hun belang”, aldus een medewerkster.
Abvakabo FNV en de CNV-bond CFO riepen tot de staking op. Vakbond de Unie steunt de eisen, maar stond niet achter de staking.
Werkgeversorganisatie VOG heeft totaal geen begrip voor de vakbonden. „Eis en bod ligt heel dicht bij elkaar. Staken is totaal niet nodig”, zegt H. Strating, directeur van de VOG. Hij had de demonstranten graag toegesproken, maar dat hadden de vakbonden volgens hem liever niet. „Natuurlijk willen wij ook goede kwaliteit in de kinderopvang. Ik durf alle demonstranten recht in de ogen te kijken, omdat ook wij alleen het beste voor hun willen.”
De vakbonden willen een loonsverhoging van 7 procent in 15 maanden. Strating zegt dat de VOG dat ook wil. „Het enige verschil is dat wij ons nog niet willen vastleggen over de eindejaarsuitkering van 1,5 procent van 2003.” De werkgevers willen dat niet doen wegens de onzekere economische situatie.
Een woordvoerster van de Abvakabo heeft geen goed woord over voor de VOG. „Van uitstel komt afstel. Ze proberen ons zoet te houden met zogenaamde beloftes. Maar wij nemen het niet langer.” Als de werkgevers niet met een ander bod komen, gaan de vakbonden door met actie voeren. De volgende demonstraties zijn voor 29 november en 11 december voorzien. De VOG heeft laten weten naar de rechter te stappen, als er meer werkonderbrekingen komen.