Gemeenten laken uitzettingsbeleid
DEN HAAG (ANP) - Meer dan tachtig gemeenten en de provincie Groningen willen niet meer dat (uitgeprocedeerde) asielzoekers op straat terechtkomen.
Ze manen het kabinet met klem om zich aan de afspraken te houden die minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft gemaakt over het terugkeerbeleid van asielzoekers. De bewindsvrouw ontkent dat ze afspraken schendt, zei ze in een reactie.De gemeenten, waaronder grote als Amsterdam, Den Haag en Utrecht, hebben gisteren een brandbrief daarover geschreven aan het kabinet en de Tweede Kamer, zo hebben zij gisteren bekendgemaakt. De brief is verstuurd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), ook namens het college van Gedeputeerde Staten van Groningen en de Groningse commissaris van de Koningin, Alders.
De gemeenten wijzen erop dat „ze nog steeds te kampen hebben met de gevolgen van grote aantallen op straat gezette vreemdelingen.” Ze hebben er ook geen vertrouwen in dat de situatie zal verbeteren, omdat er binnenkort mogelijk nog duizenden uitgeprocedeerde jonge zelfstandige asielzoekers (ama’s) bij komen. Zij krijgen sinds kort geen leefgeld meer en moeten ook weg uit Nederland.
De massale aanmaning volgt op een rapportage die 63 opvanggemeenten hebben gemaakt over de knelpunten die er bestaan in het terugkeerbeleid. Daaruit komt naar voren dat mensen toch op straat komen, terwijl Verdonk had toegezegd dat dit in een dergelijke situatie niet zou gebeuren. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hebben meegewerkt aan terugkeer, terwijl dit niet of niet binnen 28 dagen lukt. Ook worden gezinnen gescheiden, terwijl dit niet zou gebeuren.
De 63 gemeenten zijn als Landelijke Overleg Gemeentebesturen Opvang (LOGO) gelieerd aan de vluchtelingenorganisatie Inlia. Volgens directeur J. van Tilborg van Inlia hebben deze gemeentebesturen erover gesproken om hun steun aan het asielbeleid te heroverwegen als de situatie niet verbetert. „Hoe dat eruit gaat zien, zal per gemeente verschillen. Zo kan een contract voor een lokaal asielzoekerscentrum worden opgezegd. Ook zouden ze geen steun meer kunnen geven aan ontruimingen”, aldus Van Tilborg.
Verdonk toonde zich verrast door de actie, omdat zij regelmatig met de VNG over deze kwestie praat.