Kamer en kabinet buigen zich over koopkracht
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is dinsdagavond begonnen aan het debat met het kabinet over de koopkracht van burgers in 2006. Een keiharde botsing dreigt omdat het kabinet weigert te voldoen aan de wens van het parlement om burgers 35 euro extra te geven als compensatie voor de gestegen energieprijzen.
Voorafgaande aan het debat wilde minister Zalm (Financiën) slechts kwijt dat hij samen met minister De Geus (Sociale Zaken) zal verdedigen waarom compensatie niet nodig is. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de koopkracht volgend jaar er beter voor staat dan eerder gedacht.Onder aanvoering van coalitiepartijen CDA en D66 eist de Kamer toch compensatie. De derde coalitiepartij VVD steunt het kabinet. VVD–Kamerlid De Vries betitelde de vraag om compensatie als „redelijke onzin".
CDA en D66 willen 253 miljoen euro uit het FES–fonds, het budget voor investeringen in infrastructuur en kennis, beschikbaar stellen voor duurzame energie zoals windmolens. Tot dusver wordt die duurzame energie gefinancierd uit het zogenoemde aansluittarief dat iedere burger betaalt via de elektriciteitsrekening. Als dat geld nu uit het FES–fonds komt, kan dat aansluittarief met 35 euro omlaag naar 17 euro.
Het voorstel van CDA en D66 wordt in ieder geval gesteund door GroenLinks, LPF en de Groep Nawijn. De PvdA wil de compensatie ook, maar heeft nog vragen over de financiële dekking.
Met het CDA valt overigens ook te praten over een meer inkomensafhankelijke compensatieregeling om lagere inkomens iets meer tegemoet te kunnen komen, zo maakte CDA–Kamerlid Verburg dinsdag duidelijk. Ze zei af te wachten of het kabinet met zo’n regeling kan komen.
Kort voor het debat overlegden de ministers De Geus en Zalm nog met premier Balkenende. Ze bevestigden daar de lijn van het kabinet dat compensatie niet nodig is.