CDA en D66 willen compensatie wettelijk afdwingen
DEN HAAG (ANP) – CDA en D66 bereiden een wetswijziging voor om burgers volgend jaar 35 euro extra te geven als compensatie voor de gestegen energieprijzen. Op die manier zetten ze het conflict met het kabinet verder op scherp. Het kabinet weigert de compensatie, maar kan een wetswijziging niet naast zich neerleggen.
Dinsdagavond praat de Tweede Kamer met minister De Geus (Sociale Zaken) over de koopkracht in 2006.Onder aanvoering van coalitiepartij CDA drong de Kamer er tijdens Prinsjesdag op aan dat burgers gecompenseerd moesten worden als de hoge olieprijs hen te veel in de portemonne zou raken. Hoewel uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de koopkracht volgend jaar nog beter uitpakt dan bij Prinsjesdag gedacht, houdt de Kamer vast aan compensatie. Volgens CDA–fractievoorzitter Verhagen had de koopkrachtverbetering er zonder de hoge olieprijs nog beter kunnen uitzien.
Het kabinet ziet geen enkele reden te compenseren. Minister Zalm (Financiën) staat onder geen enkel beding toe dat een financieel extraatje ten koste gaat van het begrotingstekort. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) wil dat er geen geld uit het FES–fonds wordt gehaald. Dat is volgens hem bedoeld voor investeringen in infrastructuur en kennis.
Onduidelijk is nog hoe de confrontatie dinsdagavond afloopt. Kringen rond Zalm sluiten niet uit dat het conflict kan uitmonden in de val van het kabinet. „De kans erop is 50 procent", aldus een bron.
Bronnen in het kabinet gaan er vanuit dat de gemoederen de komende dagen tot bedaren komen. De Geus zal dinsdagavond in de Kamer zeggen dat hij de wetswijziging die de Kamer wenst vrijdag in de ministerraad zal bespreken. „Dan hebben we een paar dagen tijd om een oplossing te vinden", zegt een ingewijde. Premier Balkenende is telefonisch druk in de weer om tot een oplossing te komen.
Volgens CDA–fractievoorzitter Verhagen wordt zijn botsing met het kabinet in de media overdreven. „Ik ben niet uit op een crisis, ik ben uit op compensatie", zei hij dinsdag. Hij wilde verder niet vooruitlopen op mogelijke uitkomsten van het debat.
VVD–minister Hoogervorst van Volksgezondheid begrijpt de opstelling van zijn partijgenoot Zalm heel goed. „Waarom weer in de beurs grijpen terwijl we nog een financieringstekort hebben?" Anderzijds kan Hoogervorst zich niet voorstellen dat deze kwestie tot een kabinetscrisis zal leiden.
PvdA–leider Bos steunt het CDA en vindt dat de christendemocraten voet bij stukmoeten houden. Hij typeerde het conflict als een prestigestrijd tussen Zalm en Verhagen die snel afgelopen moet zijn.