„Buitenlandse pensionado straks zonder polis”
DEN HAAG - Volgens het CDA in de Tweede Kamer dreigen volgend jaar enkele honderdduizenden Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen geheel of gedeeltelijk onverzekerd te raken.
De fractie wil in een spoeddebat van minister Hoogervorst van Volksgezondheid de garantie dat deze pensionado’s niet de dupe worden van het nieuwe ziektekostenstelsel, dat in januari in werking treedt. Het debat vindt dinsdag plaats, zo heeft de Tweede Kamer donderdag besloten.De gepensioneerden hebben nu vaak een particuliere ziektekostenverzekering. Zorgverzekeraars zijn volgens het CDA in het nieuwe systeem niet verplicht om mensen die buiten Nederland wonen een nieuw aanbod te doen voor een verzekering nieuwe stijl. Alle andere Nederlanders hebben die garantie wel.
De PvdA-fractie vindt dat het CDA krokodillentranen huilt. Volgens het Tweede Kamerlid Heemskerk heeft het CDA eerder ingestemd met de maatregelen die voor de groep gepensioneerden nadelig zou uitpakken. „Ze wisten dus wat eraan zat te komen.”
Veel zorgverzekeraars sluiten intussen contracten af voor grootschalige collectieve verzekeringen. Door de omvang van dergelijke collectieve verzekeringen valt de premie vaak een stuk lager uit. Het CNV biedt zijn leden een basispolis van 960,95 euro als ze het hele bedrag vooraf betalen. Het CNV, met 345.000 leden de tweede vakcentrale van het land, is in zee gegaan met verzekeraar OZ. De koepelorganisatie van christelijke vakbonden maakte het aanbod aan haar leden donderdag bekend.
De FNV, Nederlands grootste vakcentrale, tekende onlangs een contract met verzekeraar Menzis. Leden van de FNV betalen hiervoor 981 euro.