Binnenland

CDA wil meer kleine scholen

DEN HAAG - De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil meer kleine scholen. Daarom moet de overheid de stichtingsnormen versoepelen en de fusie-eisen verscherpen.

Redactie politiek
1 December 2005 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

De betrokkenheid van ouders bij scholen is te laag. Dat komt onder meer door te omvangrijke onderwijsinstellingen. Grote scholen zien ouders te veel als consument, zo stelde CDA-Kamerlid De Vries woensdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting 2006.Het stichten van nieuwe, kleine scholen zal betrokkenheid van ouders bij onderwijs vergroten, denkt het CDA. Voor het stichten van een nieuwe basisschool zijn nu meer dan 200 leerlingen nodig.

De Vries wil de eisen voor een fusie opschroeven door de minister van Onderwijs alle samenvoegingen van scholen te laten toetsen. Dat moet op een vergelijkbare manier als in het bedrijfsleven. De Nederlandse Mededingingsautoriteit toetst bij mogelijke bedrijfsfusies of er geen monopolie ontstaat. Als scholenfusie de keuzevrijheid van ouders beperkt, moet de fusie niet doorgaan, vindt De Vries.

De CDA-plannen zijn in de Kamer overwegend welwillend ontvangen. Minister Van der Hoeven van Onderwijs zou er donderdag, tijdens de voortzetting van het begrotingsdebat, op reageren.

VVD-Kamerlid Balemans kreeg woensdag voorzichtig steun van PvdA en LPF om scholen te verplichten alle geweldsdreigingen te registreren. De registratie is een idee van de Onderwijsinspectie. Pesten valt niet onder de regel.

Het CDA voelt er niet veel voor. Kamerlid De Vries vindt dat scholen in geval van geweldsdreiging beter aangifte bij de politie kunnen doen.

De SP is ook tegen. Deze fractie vreest dat scholen waar veel geweldsdreiging is, snel minder leerlingen zullen krijgen. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd bij het Haagse Terracollege, waar vorig jaar een conrector is doodgeschoten.

ChristenUnie-Kamerlid Slob vindt dat Van der Hoeven meer geld beschikbaar moet stellen voor bestrijding van leerachterstanden op plattelandsscholen. De minister wil pas geld beschikbaar stellen als 6,4 procent van de leerlingen een achterstand heeft. Slob wil dat percentage verlagen naar 3 procent.

De oppositiepartijen zijn voor verlaging. D66 twijfelt nog. Als de fractie voor is, heeft Slob een Kamermeerderheid achter zich.

SGP-fractievoorzitter Van der Vlies bekritiseerde de VVD vanwege de partijdiscussie over afschaffing van de vrijheid van onderwijs. VVD-Kamerlid Balemans stelde daar tegenover dat hij namens de fractie artikel 23 altijd verdedigt.

Dat was voor de SGP’er niet genoeg. Hij sprak zijn verontrusting uit over het Liberaal Manifest dat de partij in mei vaststelde. Daarin staat weliswaar dat de VVD de vrijheid van onderwijs wil handhaven, maar dat het onderwijs vrij moet zijn van discriminatie op levensbeschouwelijk gronden. Van der Vlies hoopt dat de liberalen dit niet vastleggen in hun verkiezingsprogramma, want „dit is een aanval op het hart van de vrijheid van onderwijs.”

Verder eiste de VVD woensdag extra geld voor de voor- en naschoolse opvang. In april moet duidelijk zijn hoeveel geld scholen extra krijgen om de opvang te organiseren. ChristenUnie en SGP zien helemaal niets in de kabinetsplannen. Invoering per 1 januari 2007 is volgens deze fracties ook niet haalbaar.

De Onderwijsbond CNV dreigde woensdag met de bezetting van scholen als het kabinet vasthoudt aan invoering van de schoolopvang met ingang van 2007.

Ook de Algemene Onderwijsbond is verontrust. Samen met dertien andere onderwijsorganisaties stuurden de bonden woensdag een brief naar de Kamer waarin ze vragen om zorgvuldige besluitvorming en latere invoering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer