Familie ijvert voor Thoolse wandschildering
SINT-MAARTENSDIJK - De dreigende vernietiging van de wandschildering van Peter Alma in het Thoolse Markiezaat College is vooralsnog afgewend. Het gemeentebestuur geeft de familie anderhalf jaar de tijd om een manier te bedenken waarop het kunstwerk kan worden behouden.
De gemeente heeft toegezegd op de achtergrond mee te denken over de manier waarop de wandschildering kan worden bewaard voor het nageslacht. Er wordt geen geld beschikbaar gesteld. Wel wordt het kunstwerk om niet overgedragen aan de familie.Woensdagavond vergaderde de commissie samenleving over de wandschildering. De familie heeft nog ongeveer anderhalf jaar de tijd om fondsen en sponsors te vinden. Dan gaat het schoolgebouw tegen de vlakte.
Sinja Alma, dochter van de kunstenaar, deed woensdag een ultieme poging om de commissie op andere gedachten te brengen. Zij wees op de waarde van het werk van haar vader, van wie in 2008 een grote overzichtstentoonstelling in het Arnhems Museum wordt gehouden. Kenners beschouwen Alma als de pionier van de wandschilderkunst in Nederland.
Van Alma is ook werk te zien in bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam, het Zendgebouw in Lopik en het Museum voor Communicatie in Den Haag. Vanwege de grote waarde werden eerder ook wandschilderingen van Alma in Amsterdam overgeplaatst.
De operatie in Tholen werd aanvankelijk becijferd op 40.000 euro. Alma noemde gisteren een bedrag van 20.000 euro. Zij hoopt nog voor de raadsvergadering van 8 december met een andere, zorgvuldig onderbouwde begroting te komen.
Los van de kosten is er echter ook geen bestemming voor het kunstwerk gevonden. De ideale locatie is het nieuw te realiseren schoolgebouw van het ROC in Tholen, maar deze instelling heeft geen interesse. Pogingen om het Vakbondsmuseum in Amsterdam of het in arbeid gespecialiseerde Gemeentemuseum van Helmond te interesseren, leden eveneens schipbreuk.
Van de gemeente Tholen is echter geen financiële bijdrage te verwachten, ook al onderschreef de commissie woensdagavond de waarde en de emotionele verbondenheid met Tholen van het in 1958 bij de opening van de toenmalige Ambachtschool geschonken kunstwerk.
Algemeen Belang Tholen pleitte bij monde van H. van ’t Hof voor een plaats in het nieuwe gemeentehuis. De plaatsing zou dan uit het gemeentelijk budget voor kunst bekostigd moeten worden. Op dit moment zit er circa 20.000 euro in de pot.
H. van Eenennaam (SGP) ontraadde actieve bemoeienis van de gemeente en twijfelde hardop aan de technische haalbaarheid van een verplaatsing. „Behoud van cultuur is een goede zaak, maar niet ten koste van elke prijs. Er zitten heel veel open eindes aan dit verhaal. Ik vrees op termijn een enorme kostenpost.”