’Lijndansen’ oorzaak stroomstoring
DEN HAAG/ARNHEM (ANP) – Stroomstoring, zoals die het afgelopen weekeinde ons land op drie plaatsen trof, komt hoogst zelden voor. Deskundigen noemen de oorzaak „lijndansen" en moeten in de geschiedenis terug tot de jaren tachtig om tot dezelfde gebeurtenissen te komen.
Bij „lijndansen” worden de elektriciteitsdraden zwaar door afzetting van ijs en gaan ze flink bewegen in de felle wind. Als de draden met elkaar in botsing komen en breken, kan de storing ontstaan, zei een woordvoerder van EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven, maandag.In januari 1993 werd de Achterhoek getroffen door een stroomstoring die qua lengte en omvang vergelijkbaar was met die in Haaksbergen in de afgelopen dagen. Dat geldt ook voor de storing die een jaar later in oktober de Veluwe trof, maar in beide gevallen was de oorzaak anders. De gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde worden nog onderzocht en volgens EnergieNed is het te vroeg om nu al lering te trekken uit de ervaringen. De Directie Toezicht Energie (DTe), die waakt over de energiebedrijven, had maandag geen maatregelen in petto.
Wel kunnen stroombedrijven en hun klanten de gevolgen van een stroomstoring gaan voelen in de portemonnee. Niet alleen omdat de energiebedrijven vergoedingen moeten betalen aan de consumenten, maar ook omdat de DTe bedrijven met veel storing kan verplichten tot een tariefsverlaging en omgekeerd bedrijven met naar verhouding weinig storingen mag belonen door een tariefsverhoging toe te staan. Dit systeem is nieuw en de effecten zullen niet voor 2007 voelbaar zijn.
Door de compensatieregeling van de DTe voor het uitvallen van stroom kan een particulier bij een onderbreking van minstens vier uur rekenen op een compensatie van 35 euro. Daarnaast kan volgens een woordvoerder van EnergieNed een claim worden ingediend bij schade die groter is dan 55 euro, bijvoorbeeld doordat het vlees in de vriezer is bedorven. Voor bedrijven geldt een vergoeding van 910 euro, maar zij kunnen geen schade claimen.
De commissaris van de koningin in Overijssel, G. Jansen, heeft van DTe geëist dat er voortaan binnen 24 uur noodaggregaten beschikbaar zijn. Maar volgens een woordvoerder van Economische Zaken is dat geen taak voor de DTe. „Het is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Die had aggregaten beschikbaar en dat duidt op een goede voorbereiding. Maar door de omvang van de storing waren extra aggregaten nodig. Dit soort extreme weersituaties doet zich bijna nooit voor in Nederland, normaal gesproken voldoet deze eis.”