Binnenland

Delta: Hulst zaterdagavond op noodstroom

HULST (ANP) – Energiebedrijf Delta verwacht dat alle inwoners van Hulst (Zeeuws–Vlaanderen) zaterdag rond middernacht weer stroom hebben. Aan het begin van de avond beschikte ongeveer 70 procent van de huishoudens over noodstroom, aldus de woordvoerder van Delta.

26 November 2005 19:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Het bedrijf streeft ernaar zo snel mogelijk via het gewone netwerk weer stroom te gaan leveren. Deze eerste stroom halen de Zeeuwen van het Brabantse netwerk, aldus de zegsman. De gesneuvelde hoogspanningsleidingen die met een dikke laag sneeuw en ijzel bedekt waren, werden volgens energiebedrijf Delta vrijdagavond door de wind losgerukt, waardoor Hulst zonder stroom kwam te zitten.Bij de omschakeling van noodstroom naar gewone stroom kunnen de huishoudens in Hulst zaterdagavond wederom een uurtje verstoken raken van stroom. „Maar dan weten mensen nu dat dat hoort bij de terugkeer naar het normale", aldus de woordvoerster van de gemeente. Om de bewoners te informeren over de laatste stand van zaken, rijden er geluidswagens door de straten.

Voordat de gewone stroomlevering kan worden hervat, moesten zaterdag eerst de zogeheten bliksemdraden bij de hoogspanningsleidingen worden verwijderd. Dat lukte zaterdag in de loop van de middag. De draden, die dienen als bliksemafleider, waren losgeschoten en het was volgens Delta een lastige en gevaarlijke klus om ze los te knippen.

Bewoners van Hulst is gevraagd zuinig te zijn met de stroom, om overbelasting van de aggregaten te voorkomen. Delta regelde „uit alle hoeken en gaten" aggregaten. De noodstroom gaat eerst naar degenen die het het hardst nodig hebben, zoals verzorgingstehuizen en boerenbedrijven. „En als mensen stroom hebben, vragen we ze om alleen de hoognodige apparaten te gebruiken. Dus geen spelletjes op de computer". Wie geen stroom heeft, krijgt van de gemeente het advies een warme plek op te zoeken bij familie of bekenden, of naar een van de opvanglocaties te gaan. Thuisblijvers wordt aangeraden deuren en gordijnen te sluiten en zich warm te kleden met verscheidene dunne lagen kleding.

De gemeente Hulst bestaat uit een aantal dorpskernen en heeft een kleine 28.000 inwoners. De gemeente heeft voor de nacht twee opvanglocaties ingericht, in het Reijnaart College aan de Gildenstraat te Hulst en de Hontenisse Hal aan de Emmastraat in Kloosterzande. De opvang is voor mensen die een warme slaapplaats zoeken of zelf niet voor warm eten kunnen zorgen.

Eerder werden opvangcentra ingericht in brandweerkazernes, dorpshuizen en basisscholen voor mensen die het thuis te koud vinden. „Maar daar is nog niet zo veel gebruik van gemaakt", aldus een gemeentewoordvoerder. Er is een crisiscentrum ingericht dat bereikbaar is op 0800–6100.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer